Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
891711_0001.png
891711_0002.png
891711_0003.png
891711_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. september 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1875JEE43480
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1470 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 31. august 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Lars Barfoed
/Johan Kristian Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1470 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere, at unge i flere dage har begåetgroft hærværk og chikaneret medlemmer af en afdelingsbe-styrelse i Slagelse Nordbyen samt oplyse, hvilke initiativerministeren mener, at der er behov for fremadrettet på ministe-rens ressortområde, så risikoen for lignende episoder mind-skes, og vil ministeren bede politiet om at redegøre for deresinitiativer i forløbet, herunder oplyse, om politiet har været ikontakt med de unge, der i medierne har udtrykt forståelsefor handlingerne samt ytret at de kender gerningsmændene?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har henvist til følgende udtalelse fra Syd-sjællands og Lolland-Falsters Politi:”Fredag den 27. august 2010 kl. 13.49 blev der begået hær-værk hos bestyrelsesformanden for afd. 32 i boligområdetRingparken (også kaldet Nordbyen) i Slagelse, hvor der blevknust en rude med en sten. Endnu et vindue blev knust kl.21.30, og kl. 21.24 blev materielgården, som ejes af boligsel-skabet FOB, forsøgt brændt ned. Ligeledes blev bestyrelses-formandens bil forsøgt afbrændt. Lørdag den 28. august kl.22.03 fik bestyrelsesformanden knust endnu et vindue meden sten.Disse sager er fortsat under efterforskning hos Sydsjællandsog Lolland-Falsters Politi.Årsagen til urolighederne var angiveligt et brev, som afde-lingsbestyrelsen havde sendt til boligselskabet FOB som for-slag til det årlige afdelingsmøde. I brevet var bl.a. anført, at etopholds-/bederum indrettet under en grillbar gav anledning tiluro og uorden i området, og at bestyrelsen ønskede forholde-ne reguleret.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og SSP-medarbejderefra Slagelse Kommune har i forlængelse af de omtalte episo-der været i kontakt med samtlige unge, som har udtalt sig tilmedierne. Samtalerne har primært haft til formål at påvirkede unges adfærd – også i forbindelse med udtalelser til pres-sen.Der har endvidere været afholdt et møde med deltagelse afboligselskaberne FOB og SAB, Slagelse Kommune og Syd-sjællands og Lolland-Falsters Politi.2
Ledende polititjenestemænd fra lokalpolitistationen i Slagelsehar endelig været i det lokale område fredag den 3. september2010, hvor de talte med mange af de unge mennesker, somskulle deltage i fredagsbønnen i det lokale bederum.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ikke kunnet påvi-se uro eller uorden opstået i forlængelse af de enkelte bruge-res anvendelse af det omtalte opholds-/bederum.For så vidt angår politiets mere generelle indsats i det pågæl-dende boligområde kan oplyses, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi siden 2007 har haft stor fokus på dette bolig-område i Slagelse, bl.a. i form af en øget patruljering og kon-takt til boligselskaber og nøglepersoner i det lokale muslim-ske samfund.Der er endvidere et løbende og tæt samarbejde med SlagelseKommune om en fælles indsats over for gruppen af ungekriminelle i Nordbyen såvel i lokalrådet og i det særlige ban-deråd som i SSP-regi. Situationen i Nordbyen har endvidereflere gange været drøftet i kredsrådet, ligesom politidirektø-ren på flere møder har orienteret borgmesteren og kommu-nalbestyrelsen om politiets indsats i området.Det kan endelig oplyses, at der er iværksat en særlig krimi-nalpræventiv, fremadrettet og forebyggende indsats over forunge kriminelle (til og med 17 år) i det pågældende område.Indsatsen har form af en særlig opfølgning over for den en-kelte unge kriminelle helt fra det tidspunkt, hvor den ungebliver anholdt og varetægtsfængslet. Der er tale om en særligproaktiv opfølgning, der tager sigte på fremover – efter endtfængsling/afsoning – at skabe et alternativ til et liv med kri-minalitet og dermed forsøge at fastholde den unge i et posi-tivt udviklingsforløb. Det er endvidere målet, at de ungefremover tillige vil kunne virke som positive rollemodeller iforhold til andre unge i miljøet.”Rigspolitiet har i forlængelse heraf anført, at politikredsene inden forrammerne af de nuværende samarbejdsfora, herunder kredsråd, lokalråd,banderåd og SSP-samarbejdet, har gode muligheder for tværmyndig-hedsmæssigt at drøfte og tage hånd om problemer med unge, der er kri-minelle, eller som er på vej ud i kriminalitet.Det tilføjes, at regeringen i oktober 2009 under overskriften Ny Startfremlagde en samlet plan for en markant, styrket, forebyggende og lang-sigtet indsats mod ungdomskriminalitet. Planen indeholder en bred vifteaf initiativer vedrørende både resthåndhævelse og forebyggelse.
3
Det er således ikke vurderingen, at der på nuværende tidspunkt er behovfor yderligere generelle tiltag i forhold til politiets håndtering af episoderaf den art, som er omtalt i spørgsmålet.
4