Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. oktober 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1876JEE43482
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1447 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. august 2010.
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1447 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Mener ministeren, at der er behov for en øget indsats for atskabe sikkerhed for de kvinder, der trues af tidligere partnere,jf. REU alm. del bilag 643?”Svar:
I det omtalte bilag giver en kvinde udtryk for, at ”systemet svigter” i sa-ger, hvor en person vidner mod sin tidligere samlever. Kvinden anfører,at hun selv har oplevet et sådant svigt to gange uden dog at komme indpå de nærmere omstændigheder.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har indhentet en udtalelse fra den politikreds,hvor den pågældende kvinde er bosiddende.Politikredsen har oplyst, at den pågældende i forbindelse medden straffesag, der omtales i henvendelsen, blev orienteret ommuligheden for at få politiets bistand, herunder ved udleve-ring af overfaldsalarm mv. Den pågældende har dog ikkeanmodet om yderligere beskyttelse ud over et tilhold, som nuer meddelt gerningsmanden.Den pågældende kvinde oplyser i henvendelsen, at vedkom-mende har oplevet, at systemet har svigtet to gange på enuge. Hun har over for politikredsen uddybet, at det førstesvigt var i forbindelse med, at hun mødte gerningsmanden pået tidspunkt, hvor han var flygtet fra varetægtssurrogat, udenat politiet havde oplyst hende herom.Det andet svigt bestod angiveligt i, at postvæsenet havde vi-deresendt post stilet til gerningsmanden til den pågældendekvindes nye hemmelige adresse, hvorved gerningsmandenpotentielt kunne have fået den hemmelige adresse at se vedreturnering.Politikredsen har i den forbindelse oplyst, at det skyldes enkommunikationsfejl mellem politikredsen og en anden politi-kreds, at den pågældende ikke modtog underretning om, atgerningsmanden var flygtet.2
2.
Rigspolitiet kan mere generelt oplyse, at samlivsrelateretvold er et højt prioriteret indsatsområde i politiet. Politietsindsats i den forbindelse er forankret i Rigspolitiets strategifra 2007 om en styrket indsats over for jalousidrab og andrealvorlige samlivsrelaterede forbrydelser. Strategiens formåler at intensivere indsatsen over for alvorlige samlivsrelatere-de forbrydelser, bl.a. ved udbygning af samarbejdet mellempolitiet, sundhedsvæsnet og de sociale myndigheder samt veden effektiv anvendelse af reglerne om bortvisning af voldeli-ge partnere fra det fælles hjem, tilhold, adressebeskyttelse ogudlevering af alarmtelefoner mv.I strategien fremhæves bl.a. vigtigheden af, at sager om al-vorlige samlivsrelaterede forbrydelser håndteres målrettet ogprofessionelt – også med henblik på rettidig forebyggelse.Som led i indsatsen på området kan politiet i konkrete tilfæl-de overveje behovet for særlige beskyttelsesforanstaltninger iforhold til ofre og potentielle ofre i forbindelse med alvorligesamlivsrelaterede forbrydelser.Det kan endvidere oplyses, at Rigspolitiet med henblik på enyderligere styrkelse af den politimæssige indsats på områdethar nedsat en national følgestab for politiets indsats mod bl.a.alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser. Følgestaben funge-rer på centralt plan som en platform for faglige drøftelser, er-faringsudveksling og formidling af informationer mellem påden ene side Rigspolitiet og på den anden side udvalgte res-sourcepersoner fra politikredsene samt enkelte eksterne inte-ressenter.Politikredsen har oplyst, at man som led i udmøntningen afdet nationale indsatsområde ”Jalousidrab og alvorlige sam-livsrelaterede forbrydelser” har udarbejdet en operationsplanog retningslinjer for politikredsens indsats på området. Heriindgår bl.a., at politikredsen siden 2008 har haft en koordina-tor for området, som bl.a. indgår i et samarbejdsforum meddeltagelse af de sociale myndigheder og sundhedsvæsenet.”Som det fremgår af Rigspolitiets udtalelse, er samlivsrelateret vold ethøjt prioriteret indsatsområde i politiet. Der kan i forlængelse heraf hen-vises til Justitsministeriets besvarelse af 30. november 2009 af spørgsmålnr. 100 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Som det fremgår af be-3
svarelsen, ser regeringen med stor alvor på problemet med vold modkvinder. Regeringen fremlagde derfor allerede i 2002 sin første hand-lingsplan til bekæmpelse af vold i hjemmet. Denne handlingsplan blev i2005 afløst af en ny handlingsplan, der yderligere styrkede indsatsen.For at fastholde indsatsen på dette højt prioriterede område fremlagderegeringen den 23. juni 2010 en ny samlet national strategi til bekæmpel-se af vold i nære relationer. Strategien følger op på regeringens tidligerehandlingsplaner og danner rammen for en tværfaglig og målrettet indsatsi årene 2010-2012.Strategien retter et særligt fokus på tre områder: den forebyggende ogtidlige indsats, støtte på kort og langt sigt til ofrene og viden, forankringog tværfagligt samarbejde. Der vil således fortsat være stor fokus på atstøtte og beskytte ofrene, ligesom det også har været et væsentligt ele-ment i den hidtidige indsats på området.I forhold til at støtte og beskytte ofrene spiller reglerne om bortvisning ogtilhold en central rolle. Bortvisning og tilhold er således vigtige redska-ber i den tidlige indsats, idet de gør det muligt at skride ind med detsamme over for en voldelig mand.Som det ligeledes fremgår af den nævnte besvarelse af spørgsmål nr. 100(Alm. del), har Justitsministeriet bedt Strafferetsplejeudvalget om at gen-nemgå reglerne om tilhold og bortvisning og overveje, om der er behovfor ændringer for at sikre, at ofrene kan få en bedre beskyttelse og enøget tryghed. I den forbindelse er Strafferetsplejeudvalget samtidig ble-vet bedt om at overveje, om der bør indføres en ordning med GPS-overvågning af voldelige eller truende mænd, der f.eks. efter samlivsop-hør fortsat forfølger kvinden. Strafferetsplejeudvalgets betænkning for-ventes at foreligge omkring årsskiftet 2010/2011.Afslutningsvis kan det oplyses, at Justitsministeriet i efteråret 2009 ned-satte en arbejdsgruppe, som skal overveje behov og muligheder for yder-ligere at styrke indsatsen for at hjælpe og støtte ofre for forbrydelser(herunder voldsofre). Arbejdsgruppen er bl.a. blevet bedt om at overveje,om der bør indføres særlige regler om, at den forurettede underrettes, nårgerningsmanden f.eks. prøveløslades eller løslades efter endt afsoning.Det forventes, at arbejdsgruppen tillige vil overveje spørgsmålet om un-derretning ved undvigelse. Arbejdsgruppens rapport forventes at forelig-ge inden udgangen af 2010.
4