Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
890461_0001.png
890461_0002.png
890461_0003.png
890461_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. september 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1866JEE43466
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1437 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. august 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1437 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, om det er korrekt, at politiets ra-diokommunikation fra sagen, hvor den psykisk syge HouenJørgensen blev skudt af politiet er blevet slettet, samt redegø-re for hvorfor statsadvokaten ikke havde sikret sig dennekommunikation, før den tilsyneladende rutinemæssigt blevslettet efter tre måneder.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Statsadvokaten for Nord- og Østjylland.Det fremgår af udtalelsen, at statsadvokaten den 13. novem-ber 2009 i medfør af retsplejelovens § 1020 a, stk. 2, iværk-satte en undersøgelse af hændelsesforløbet samme dag, hvorpolititjenestemænd fra Nordjyllands Politi, der var kommettil stede for at assistere i forbindelse med tvangsindlæggelseaf en person, afgav skud mod den pågældende person, dersom følge heraf afgik ved døden.Statsadvokaten har anført, at den iværksatte undersøgelseumiddelbart rettede sig imod, om der i forbindelse med afgi-velsen af skud måtte være begået strafbare forhold, eller omder i øvrigt af de involverede polititjenestemænd var handletpå kritisabel vis, herunder i forbindelse med assistancen tillægen ved tvangsindlæggelsen, anvendelse af peberspraysamt skydevåben undervejs i hændelsesforløbet eller i forbin-delse med den efterfølgende ydelse af førstehjælp på stedetefter skudafgivelsen.Statsadvokaten har oplyst, at der i forbindelse med efter-forskningen bl.a. er foretaget afhøringer af de involverede po-lititjenestemænd samt af vidner til episoden, herunder af lægeog falckreddere, ligesom der er foretaget tekniske undersø-gelser af stedet og af de anvendte våben m.m.Statsadvokaten har endvidere oplyst, at der ikke i første om-gang i forbindelse med efterforskningen blev taget skridt tilat sikre politiets radiokorrespondance i forbindelse med hæn-delsesforløbet. Statsadvokaten har anført, at man således ikkefandt, at der var behov herfor, idet der ikke i relation til deforhold, der var den primære genstand for undersøgelsen, varnoget, der indikerede, at radiokorrespondancen skulle inde-holde oplysninger, der kunne være af betydning udover, hvad2
der allerede fremgik af de forskellige implicerede personersvidneforklaringer om forholdene.Statsadvokaten traf den 26. april 2010 afgørelse om at indstil-le efterforskningen i sagen. Statsadvokaten fandt ikke, at dervar en rimelig formodning om, at der var begået et strafbartforhold, der forfølges af det offentlige. Statsadvokaten fandtendvidere ikke grundlag for at kritisere nogen af de involve-rede polititjenestemænds håndtering af sagen for så vidt an-går disponeringen af tvangsindlæggelsen, anvendelse af pe-berspray og skydevåben eller behandlingen af tilskadekomne.Politiklagenævnet for Statsadvokaten for Nord- og Østjyllandhavde forinden erklæret sig enig heri.På baggrund af en klage fra den bistandsadvokat, der er be-skikket for afdødes nære pårørende, anmodede Rigsadvoka-ten den 3. juni 2010 statsadvokaten om at foretage en rækkeyderligere undersøgelser i sagen.Statsadvokaten har oplyst, at der i forbindelse med disse un-dersøgelser også blev taget skridt til at indhente lydfiler frapolitiet om radiokorrespondancen i forbindelse med hændel-sesforløbet. Nordjyllands Politi har i den anledning meddeltstatsadvokaten, at radiokorrespondancen fra hændelsesforlø-bet i november 2009 ikke længere er tilgængelig. Det fremgåraf udtalelsen, at optagelser af politiets radiokommunikationslettes automatisk efter tre måneder, medmindre optagelserneer blevet udtaget til brug for en konkret sagsbehandling.Statsadvokaten har i den forbindelse tilføjet, at det naturligviser beklageligt, at det ikke, inden optagelserne blev slettet, erblevet sikret, at optagelserne ville kunne være til rådighed forstatsadvokatens undersøgelse.Jeg kan henholde mig til det anførte og kan tilføje, at det føl-ger af retsplejelovens § 1020 a, stk. 2, at statsadvokateniværksætter efterforskning i strafferetsplejens former i alletilfælde, hvor en person er afgået ved døden eller er kommetalvorligt til skade som følge af politiets indgriben, eller mensden pågældende var i politiets varetægt. Efterforskningen hari de tilfælde, der er omfattet af § 1020 a, stk. 2, et noget vide-re sigte, end det normalt er tilfældet, idet efterforskningen børsøge begivenhedsforløbet klarlagt således, at der tilvejebrin-ges det fornødne grundlag for at vurdere ikke blot, om etstrafferetligt eller disciplinært ansvar kan komme på tale,men også om man gennem ændrede procedurer eller reglermv. bedre kan forebygge lignende hændelser.Det tilføjes, at det er Rigsadvokatens indtryk, at lydoptagel-ser af politiets radiokommunikation allerede i dag i vidt om-fang indhentes og inddrages af statsadvokaterne i de tilfælde,hvor relevant radiokommunikation foreligger.”3
Som det fremgår, er den omtalte radiokorrespondance fra hændelsen den13. i november 2009 ikke længere tilgængelig. Jeg har i den forbindelsenoteret mig, at Statsadvokaten for Nord- og Østjylland finder det bekla-geligt, at det ikke, inden optagelserne blev slettet, er blevet sikret, at op-tagelserne ville kunne være til rådighed for statsadvokatens undersøgelse.Jeg finder det i øvrigt principielt rigtigst som justitsminister ikke at udta-le mig nærmere om den konkrete sag, der behandles efter reglerne i rets-plejelovens kapitel 93 c (om straffesag mod politipersonale).
4