Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
885099_0001.png
885099_0002.png
885099_0003.png
885099_0004.png
885099_0005.png
885099_0006.png
Dok.:
MOA40883

UDKAST TIL TALE

Til brug for besvarelsen den 19. august 2010, kl. 10.00, af

samrådsspørgsmål BI

Samrådsspørgsmål BI
”Ministeren bedes redegøre nærmere for den øjeblikkelige statusfor sletning af personlige data og informationer om danskerne,som Google uretmæssigt har indhentet med Google Street View,og som Datatilsynet har krævet slettet.”

1.

I samrådsspørgsmålet anmodes der om, at jeg redegør nærmerefor den øjeblikkelige status for sletning af de personlige data oginformationer, som Google uretmæssigt har indhentet i forbindel-se med Google Street View, og som Datatilsynet har krævet slet-tet.
For at kunne besvare spørgsmålet fyldestgørende, vil jeg førstredegøre for, hvordan Google er kommet i besiddelse af de nævn-te data. Herefter vil jeg komme ind på, hvad Datatilsynet har fo-retaget sig over for Google i den anledning, herunder i forhold tilspørgsmålet om sletning af de omhandlede data.
Jeg beder udvalget om forståelse for, at redegørelsen kan blivenoget teknisk.

2.

Datatilsynet har oplyst mig om, at tilsynet den 14. maj 2010modtog en henvendelse fra Google, hvoraf det fremgik, atGoogle ved en fejl havde indsamlet en række data i Danmark.
Indsamlingen var efter det oplyste sket i forbindelse med, atGoogle havde haft biler kørende rundt i Danmark, der havde fo-retaget fotooptagelse af veje og bygninger. Fotooptagelserneskulle bruges til Googles såkaldte ”Street View”-produkt, der viainternettet gør det muligt at se billeder fra gadeplan fra byer i he-le verden – også fra Danmark.
Det, som Googles Street View biler – samtidig med fotooptagel-sen i Danmark af veje og bygninger – efter det oplyste har ind-samlet, er, data fra såkaldte ”åbne WiFi-netværk” – det vil sigetrådløse netværk, der ikke var beskyttet af adgangskode. Der blevefter det oplyste derimod ikke indsamlet data fra sikrede trådløsenetværk.
Der blev endvidere kun indsamlet data, hvis det åbne trådløsenetværk var i brug, mens Googles bil passerede.
Herudover er det oplyst, at der typisk alene blev indsamlet brud-stykker af data, idet Googles biler var i bevægelse, og optageud-styret i bilerne skiftede kanal fem gange i sekundet.
Brudstykkerne af data kan indeholde dele af borgernes kommu-nikation, herunder i princippet både private og følsomme oplys-ninger.
Google har forklaret til Datatilsynet, at indsamlingen skete veden fejl, og at Google hverken ønskede eller havde til hensigt atanvende disse data.
Google har endvidere tilkendegivet over for Datatilsynet, at virk-somheden gerne vil modtage instrukser om, hvad de skal gøremed de indsamlede data. Google har i den forbindelse oplyst, atdet irske datatilsyn har anmodet om, at lignende data indsamlet iIrland bliver slettet.

3.

Datatilsynet behandlede straks sagen og afgav allerede den 17.maj 2010 – altså 3 dage efter at Google havde rettet henvendelse– en udtalelse til Google.
I udtalelsen til Google anførte Datatilsynet, at indsamlingen af deomhandlede data er omfattet af persondataloven.
Datatilsynets anførte endvidere, at selv om oplysningerne varindhentet utilsigtet, havde Google indsamlet oplysninger uden atopfylde kravene i persondataloven.
Datatilsynet meddelte derfor Google, at dette efter tilsynets opfat-telse var uacceptabelt og meget beklageligt.
Da Google efter Datatilsynets vurdering ikke havde et lovligtgrundlag for at ligge inde med oplysningerne, meddelte Datatil-synet som følge heraf, at tilsynet forventede, at Google straksslettede alle de omhandlede data ved brug af effektive midler påen sådan måde, at oplysningerne ikke kunne genskabes.
Datatilsynet tilkendegav også, at tilsynet forventede, at Googleforetog denne sletning snarest muligt og på alle medier, hvor op-lysningerne har eksisteret på et tidspunkt, f.eks. lokale diske iGoogles Street View-biler, backup medier og servere.
Datatilsynet anmodede endelig om, at tilsynet – fra Google såvelsom fra en tredjepart – modtog bekræftelse på, at data indsamlet iDanmark var effektivt slettet.

4.

Google har efterfølgende redegjort over for Datatilsynet forbl.a. spørgsmålet om sletning af de fejlagtigt indsamlede data.
Datatilsynet har således via Google modtaget et brev fra sikker-hedsvirksomheden iSEC Partners som bekræftelse på sletning afdata, der var blevet identificeret som hidrørende fra Danmark.
Google har i den forbindelse i øvrigt oplyst, at data, der er identi-ficeret som hidrørende fra Danmark, er slettet uigenkaldeligt påGoogles servere, men at der fortsat findes uidentificerede data påendnu ubehandlede diske fra Googles Street View biler, og at detikke kan udelukkes, at disse diske indeholder data indsamlet iDanmark.
Dette spørgsmål kan imidlertid endnu ikke endeligt afklares, idetder er andre lande, som har anmodet Google om bl.a. at opbevarede nævnte diske fra Googles biler urørt. Dette er sket med hen-blik på disse landes eventuelle efterforskning af sagen.
Google har oplyst, at Datatilsynet straks vil blive orienteret, hvisdet efterfølgende måtte vise sig, at der på disse diske findes yder-ligere data fra Danmark.

5.

Datatilsynet har over for mig oplyst, at tilsynet ved sin behand-ling af sagen har lagt vægt på, at Google selv har erkendt at haveindsamlet personoplysninger i form af brudstykker af borgerneskommunikation uden lovlig grund.
Datatilsynet har endvidere oplyst, at det er tilsynets opfattelse, atde berørte borgere er bedst tjent med, at disse oplysninger – somer ulovligt indsamlet – bliver slettet hurtigst muligt.
Som nævnt er Datatilsynet bekendt med, at det irske datatilsynanmodede Google om at slette data, som var indsamlet på lignen-de måde i Irland. Dette svarer ifølge Datatilsynet også til, hvaddet svenske datatilsyn har oplyst på sin hjemmeside.
Datatilsynet har endvidere fundet det væsentligt at understregeover for Google, at der er handlet i strid med persondataloven, ogat dette er uacceptabelt og meget beklageligt.
Da Google som nævnt ikke har noget lovligt grundlag for at liggeinde med de omhandlede data, har Datatilsynet stillet specifikkekrav til sletningen og til, at denne bekræftes ikke alene af Google,men også af en tredjepart.
Datatilsynet har imidlertid oplyst over for mig, at tilsynet – i for-hold til de ubehandlede diske fra Googles Street View biler –fortsat vil forfølge spørgsmålet om sletning over for Google.
Datatilsynet finder dog, at spørgsmålet om sletning af eventuelledata på disse diske, der er indsamlet af Googles Street View bilerfra Danmark, må afvente afslutningen af andre landes undersø-gelser. Dette skyldes som nævnt, at nogle lande har anmodetGoogle om at gemme de ubehandlede diske urørt med henblik påeventuelle nærmere undersøgelser. I den forbindelse har Datatil-synet også lagt vægt på, at det må anses for usikkert, om der rentfaktisk fortsat findes data indsamlet fra Danmark på de nævntediske, og at der i givet fald vurderes at være tale om ganske lidt.
Som nævnt vil Google dog straks orientere Datatilsynet, hvis detmåtte vise sig, at der på de nævnte diske findes yderligere datafra Danmark.
Men situationen er altså den, at al data, som er identificeret somhidrørende fra Danmark, ifølge både Google og en tredjepart erslettet.

6.

Jeg håber hermed at have besvaret det stillede spørgsmål.
Tak.