Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
891352_0001.png
891352_0002.png
Dato:J.nr.:
20. september 201010/16523
Folketinget, RetsudvalgetChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

1419, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Spørgsmål nr. 1419:

”Baggrunden for aktionen paskontrol på marinaen i Kolding, jf.http://www.jv.dk/artikel/933893:Kolding--Paskontrol-paa-marinaen-i-Kolding?image=3#imagebedes oplyst samt, hvad tidsforbruget på lignende sager har været landsdækkende og ende-lig om ministeren finder, aktionerne er relevante eller vil gå i dialog med vores Schengen-samarbejdspartnere om at ændre disse forpligtelser, så politiet kan bruge deres ressourceroptimalt.”

Svar:

Jeg har til brug for besvarelse af Retsudvalgets spørgsmål anmodet Justitsministeriet om etbidrag. Justitsministeriet har i den forbindelse indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet,som Justitsministeriet henholder sig til:”Politiet varetager på baggrund af det til enhver tid gældende retsgrundlag, herunder deforpligtelser, der følger af Schengen-samarbejdet, og under hensyntagen til det aktuelletrusselsbillede den relevante, målrettede operative politifaglige indsats såvel i form afgrænsekontrol som ved kontrol mv. af udlændinge, der opholder sig og/eller arbejderulovligt i Danmark.Schengensamarbejdet indebærer dels, at der ikke foretages personkontrol ved passa-ge af de ”indre” grænser, dvs. grænserne mellem Schengenlandene, dels en rækkesåkaldte ”kompenserende foranstaltninger”, der bl.a. omfatter et ensartet højt kontrolni-veau ved de ”ydre” grænser, dvs. Schengenlandenes grænser til non-Schengenlande.Dansk politis arbejdsmetoder blev omlagt i forbindelse med Danmarks indtræden i detpraktiske Schengensamarbejde den 25. marts 2001, dels således at dansk politis ar-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
bejdstilrettelæggelse er i overensstemmelse med Schengenregelsættet, dels såledesat dansk politi bedst muligt udnytter de kompenserende foranstaltninger, som Schen-gensamarbejdet åbner mulighed for.Rigsrevisionen har i ”Beretning til statsrevisorerne om grænsekontrollen”, november2004, tiltrådt det princip, at politiets ressourceanvendelse bør ske med udgangspunkt iden aktuelle trussel, dvs. på basis af en analyse af de foreliggende efterretninger. Rigs-revisionen anførte endvidere for så vidt angår lystbåde og privatfly, at det er ”Rigsrevi-sionens vurdering, at den efterretningsbaserede kontrol med fordel kan understøttes afkontrol baseret på stikprøver” (beretningens side 34).Rigspolitiet tog på denne baggrund initiativ til, at der i 2005 blev gennemført en koordi-neret, målrettet kontrol af lystbåde i udvalgte politikredse. Det blev herved klarlagt, attrusselsniveauet var lavt i relation til illegal indrejse via lystbåde.Politikredsene varetager den daglige ind- og udrejsekontrol ved Danmarks ydreSchengengrænser. Det påhviler i den forbindelse politikredsene at foretage stikprøve-kontrol, jf. Rigsrevisionens anbefaling.Den i spørgsmålet omtalte kontrol blev udført som led i en af Rigspolitiet koordineretkontroloperation omfattende flere politikredse. Der blev herved dels foretaget de afRigsrevisionen ønskede stikprøver, dels skabt baggrund for en ajourføring af 2005-trusselsvurderingen. Der foreligger ikke en endelig analyse af 2010-kontroloperationen,men den umiddelbare konklusion er, at trusselniveauet fortsat er lavt.Det bemærkes, at der gennemføres en såkaldt Schengen-evaluering af Danmark i2011, hvor der må forventes kritik, såfremt der ikke foreligger et opdateret situationsbil-lede for så vidt angår grænsekontrolsituationen, herunder i forhold til lystbåde.Det kan for så vidt angår kontrollen gennemført i august 2010 oplyses, at Rigspolitietikke umiddelbart er i besiddelse af oplysninger om tidsforbruget, da der ikke er foreta-get særskilt tidsregistrering af ressourceanvendelsen. Ressourceforbruget skønnes atvære beskedent.”På baggrund heraf finder jeg ikke anledning til at ændre ved procedurerne for politiets kon-trol af de ydre Schengen-grænser, herunder de stikprøver, som foretages i forhold til lystbå-de.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk