Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
886641_0001.png
886641_0002.png
886641_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. september 2010Politikontoret2010-150-1852LBN43702
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1393 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. august 2010.
Lars Barfoed/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1393 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke typer af strafbare for-hold der fremgår af de forskellige typer af straffeattester, oghvornår de enkelte typer af strafbare forhold kan slettes af deforskellige typer straffeattester.”

Svar:

1.

Reglerne om udstedelse af straffeattester er reguleret i bekendtgørelsenr. 218 af 27. marts 2001 (med senere ændringer) om behandling af per-sonoplysninger i Det Centrale Kriminalregister (Kriminalregisteret).Efter kriminalregisterbekendtgørelsen kan der udstedes straffeattester tilprivat brug og til offentlig brug og særlige attester til politi og anklage-myndighed til brug i strafferetsplejen. Herudover kan der udskrives desåkaldte børneattester til brug for ansættelse eller beskæftigelse af perso-ner, der som led i ansættelsen eller beskæftigelsen har en direkte kontaktmed børn under 15 år.

2.

Politiet udsteder straffeattester til privat brug, når den registreredefremsætter begæring herom, eller efter samtykke fra den registrerede tilandre personer.Det følger af bekendtgørelsens § 11, stk. 2, at der på en sådan privatstraffeattest medtages afgørelser (domme og bødevedtagelser mv.), somer tilført Kriminalregisterets afgørelsesdel, og som omfatter overtrædelseaf straffeloven, lovgivningen om euforiserende stoffer samt tilsvarendeudenlandske afgørelser.Længden af den periode, hvor oplysningerne fremgår af den private straf-feattest, afhænger af, hvilken sanktion det strafbare forhold har medført.Bødestraffe og tiltalefrafald med vilkår fremgår af en privat straffeattest i2 år fra den endelige afgørelse, mens betingede domme fremgår i 3 år.Hvis den dømte har været indsat til afsoning af straffen, fremgår afgørel-sen af den private straffeattest i 5 år fra den endelige løsladelse. Endeligfremgår en strafferetlig retsfølge efter straffelovens §§ 68-70 i 5 år fraretsfølgens endelige ophævelse.I forhold til unge lovovertrædere mellem 14 og 18 år gælder der særligtlempelige regler om sletning af oplysninger på den private straffeattest.Således fremgår tiltalefrafald med vilkår om ungdomskontrakt og bøder i2
førstegangstilfælde ikke af en privat straffeattest, efter der er forløbet 1 årfra den endelige afgørelse.Efter kriminalregisterbekendtgørelsens § 11, stk. 5, kan Rigspolitichefeni særlige tilfælde meddele dispensation fra slettefristerne vedrørende denprivate straffeattest.

3.

Straffeattester til offentligt brug kan udstedes til visse nærmere angiv-ne offentlige myndigheder til brug for visse nærmere angivne formål,f.eks. i forbindelse med ansættelse i folkeskolen.Det følger af bekendtgørelsens § 22, stk. 1, jf. bilag 1, at der på en straf-feattest til offentlig brug medtages afgørelser, som er tilført Kriminalre-gisterets afgørelsesdel. Således medtages bl.a. domme og bødevedtagel-ser for overtrædelse af straffeloven samt domme for overtrædelse af an-den lovgivning, hvis der, betinget eller ubetinget, idømmes frihedsstraf,frakendes rettigheder eller meddeles pålæg vedrørende den dømtes per-son eller fastsættes retsfølger efter straffelovens §§ 68-70.Længden af den periode, hvor oplysninger om strafbare forhold fremgåraf en straffeattest til offentlig brug, afhænger af, hvilken sanktion detstrafbare forhold har medført.Således fremgår afgørelser af en offentlig straffeattest, indtil der er forlø-bet 10 år fra det seneste af følgende tidspunkter:1) Endelig løsladelse fra afsoning af frihedsstraf.2) Udløb af prøvetid efter prøveløsladelse.3) Endelig ophævelse af retsfølge efter straffelovens §§ 68-70.4) Ophør af frakendelse af rettigheder eller pålæg.5) Endelig afgørelse, der ikke omfattes af de under nr. 1-4 nævntetilfælde.Oplysninger om personer, der er fyldt 80 år, slettes i afgørelsesdelen. Forpersoner, der er fyldt 70 men ikke 80 år, nedsættes de ovenfor anførtefrister til 5 år.

4.

Det kan i tilknytning til ovenstående oplyses, at Justitsministeriet iøjeblikket er ved at revidere kriminalregisterbekendtgørelsen. Revisionenforventes afsluttet inden udgangen af 2010.
3