Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
878436_0001.png
878436_0002.png
878436_0003.png
878436_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. august 2010Strafferetskontoret2010-792-1394RAJ41560
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1361 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. juli 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1361 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren redegøre for, på baggrund af artiklen "Ge-værfejl koster et års fængsel" i JyllandsPosten den 9. juli2010, om det var intentionen at tilfælde som dette skullerammes af bandepakken og mener ministeren, at der er behovfor at tage initiativer på baggrund af denne sag?”

Svar:

Artiklen, som omtales i spørgsmålet, omhandler en dom fra Odense By-ret af 9. juli 2010, hvor en person blev idømt 1 års fængsel for overtræ-delse af straffelovens § 192 a, stk. 1, ved på bopælen at have været i be-siddelse af en Walther 7,65 mm pistol med tilhørende magasiner og am-munition og en pumpgun af mærket Mossberg med fjernet plombering(således at våbnet kan indeholde mere end 2 stk. patroner) samt 15 stk.ulovlige jagtpatroner.Fyns Politi har oplyst, at dommen er anket.Da der således er tale om en verserende straffesag, finder Justitsministe-riet det af principielle grunde rigtigst ikke at kommentere den konkretesag.Justitsministeriet kan dog generelt oplyse følgende:Som et led i bandepakken, jf. lov nr. 501 af 12. juni 2009, blev der istraffelovens § 192 a, stk. 1, indsat følgende bestemmelse:”§

192 a.

Med fængsel fra 1 år indtil 6 år straffes den, der overtræderlovgivningen om våben og eksplosivstoffer ved under særlig skærpendeomstændigheder at indføre, udføre, transportere, erhverve, overdrage,besidde, bære, anvende, tilvirke, udvikle eller med henblik på udviklingforske i1) skydevåben eller2) andre våben eller eksplosivstoffer, når våbnet eller eksplosivstoffernepå grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvolde be-tydelig skade.”Bestemmelsen indebærer, at der gælder en minimumsstraf på 1 års fæng-sel for de overtrædelser af våben- og eksplosivstoflovgivningen, der eromfattet af bestemmelsen.
2
I det oprindelige lovforslag var der lagt op til, at § 192 a, stk. 1, skulleaffattes som følger:”§

192 a.

Med fængsel fra 1 år indtil 6 år straffes den, der overtræderlovgivningen om våben og eksplosivstoffer ved under særlig skærpendeomstændigheder på offentligt tilgængeligt sted at besidde, bære eller an-vende1) skydevåben eller2) andre våben eller eksplosivstoffer, når våbnet eller eksplosivstof-ferne på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvol-de betydelig skade.”Af bemærkningerne til det oprindelige lovforslag fremgår bl.a. følgende:”Navnlig den skærpede situation med de igangværende voldeligekonflikter med tilknytning til rocker- og bandemiljøet har imidler-tid skabt en sådan trussel mod det normale samfundsliv, at der efterregeringens opfattelse er behov for, at samfundet træffer megetskrappe modforholdsregler med henblik på at få bragt de gentagneskyderier mv. på åben gade til ophør. Endvidere er det regeringensopfattelse, at der behov for, at samfundet helt utvetydigt slår fast -også gennem det strafferetlige værn - at man ikke under nogen om-stændigheder vil acceptere en udvikling, hvor ulovlige skydevåbenmv. bliver almindeligt »udstyr« for kriminelle grupperinger.Regeringen foreslår på den baggrund for det første, at strafferam-men for besiddelse mv. af ulovlige skydevåben med tilhørendeammunition på offentligt tilgængeligt sted under særlig skærpendeomstændigheder forhøjes til fængsel indtil 6 år, og regeringen fore-slår endvidere, at der for sådanne våbenlovsovertrædelser i lyset afden aktuelle situation indføres en minimumsstraf på fængsel i 1 år.Forslaget omfatter også besiddelse mv. på offentligt tilgængeligtsted af andre våben eller eksplosivstoffer, når våbnet eller eksplo-sivstofferne på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet tilat forvolde betydelig skade.De foreslåede skærpelser vil gælde, uanset om våbenlovsovertræ-delsen begås i forbindelse med bandeopgør eller lignende. Rege-ringen lægger som ovenfor nævnt vægt på, at der er tale om forbry-delser, som potentielt indebærer betydelig fare for menneskers liveller helbred, hvor der normalt ikke vil være nogen som helst und-skyldende omstændigheder, og som er uforenelige med almindeligeborgeres ønske om at leve i et fredeligt og trygt samfund, hvor manikke skal være bange for at blive et tilfældigt skudoffer.”
I forbindelse med Folketingets behandling af lovforslaget blev ordlydenaf den foreslåede bestemmelse i § 192 a, stk. 1, ændret til den nu gælden-3
de. Af bemærkningerne til det pågældende ændringsforslag fremgår føl-gende:”Ændringsforslaget går ud på at udvide anvendelsesområdet forden foreslåede minimumsstraf for visse grove våbenlovsovertræ-delser. Det foreslås således, at minimumsstraffen ikke kun – somefter lovforslaget – skal gælde i tilfælde, hvor et skydevåben ellerandre våben (end skydevåben) eller eksplosivstoffer af særdelesfarlig karakter besiddes, bæres eller anvendes på offentligt tilgæn-geligt sted. Minimumsstraffen skal efter ændringsforslaget herud-over gælde ved andre grove overtrædelser, som vedrører de nævntevåben og eksplosivstoffer.Regeringen ønsker således i lyset af blandt andet den aktuelleskærpede udvikling i den rocker- og banderelaterede konflikt, atder skal gælde en minimumsstraf på 1 års fængsel for alle grovevåbenlovsovertrædelser, som vedrører skydevåben eller andre vå-ben (end skydevåben) eller eksplosivstoffer af særdeles farlig ka-rakter.”
4