Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
884931_0001.png
884931_0002.png
884931_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. september 2010Statsretskontoret2010-792-1391BBO41531
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1351 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. juli 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1351 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Med henvisning til svaret på REU alm. del - spm. 395 bedesministeren oplyse, om ministeren vil genoverveje sin beslut-ning om ikke at ville undersøge anklagen om, at det trotski-stiske Socialistisk Arbejderparti (SAP) i slutningen af1980'erne og starten af 90'erne ikke blot overvejede en befri-elsesaktion af Blekingegadebanden, men også stod bag enomfattende menneskesmugling, og i benægtende fald bedesministeren uddybe dette.”

Svar:

Der henvises i spørgsmålet til Justitsministeriets besvarelse af 2. juli2010 af spørgsmål nr. 395 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Afdenne besvarelse fremgår bl.a. følgende:”PET-kommissionens beretning, bind 9, vedrører PET’s overvågning af denantiimperialistiske venstrefløj 1945-1989 og indeholder et selvstændigt kapi-tel om SAP og andre trotskistiske organisationer i 1980’erne (kapitel 8).Det fremgår heraf bl.a., at det overordnet var PET’s vurdering, at trotskister-ne i SAP ønskede at gøre sig gældende i almindelig partipolitik, og at partietderfor var nødt til at forlade den tidligere fulgte strategi, der bestod i at etab-lere avantgardegrupper, der virkede enten inden for andre partier eller i di-verse organisationer, jf. PET-kommissionens beretning, bind 9, side 127.Det fremgår ligeledes, at PET modtog oplysninger om, at personer inden forSAP var involveret i menneskesmugling, ligesom et antal yngre medlemmeraf SAP angiveligt skulle have opbygget illegale celler inden for SAP for atforberede den kamp mod kapitalismen, der ifølge deres opfattelse var umid-delbart forestående. PET-kommissionen angiver imidlertid, at det ikke harværet muligt for kommissionen nærmere at verificere disse oplysninger, jf.PET-kommissionens beretning, bind 9, side 127.PET-kommissionens beretning indeholder en grundig beskrivelse af PET’sovervågning af SAP’s aktiviteter i 1980’erne. Efter Justitsministeriets opfat-telse, er der ikke i den offentlige debat fremkommet oplysninger, der skaberbehov for en yderligere undersøgelse af SAP’s aktiviteter.På bl.a. den baggrund har Justitsministeriet ikke tænkt sig at iværksætte enundersøgelse af SAP’s aktiviteter i 1980’erne.”
Som det fremgår af besvarelsen, modtog PET i 1980’erne oplysningerom, at personer inden for SAP var involveret i menneskesmugling, lige-som et antal yngre medlemmer af SAP angiveligt skulle have opbyggetillegale celler inden for SAP for at forberede den kamp mod kapitalis-men, der ifølge deres opfattelse var umiddelbart forestående. Det fremgårendvidere, at PET-kommissionen ikke har kunnet verificere disse oplys-ninger nærmere.2
Som det endvidere fremgår af besvarelsen, indeholder PET-kommis-sionens beretning en grundig beskrivelse af PET’s overvågning af SAP’saktiviteter i 1980’erne, og i besvarelsen giver Justitsministeriet endvidereudtryk for, at der efter ministeriets opfattelse ikke i den offentlige debater fremkommet oplysninger, der skaber behov for en yderligere undersø-gelse af SAP’s aktiviteter.Den omstændighed, at der i det foreliggende spørgsmål henvises til enanklage vedrørende SAP’s aktiviteter, der også skulle vedrøre ”starten af90’erne”, ændrer ikke ved Justitsministeriets opfattelse af, om der børiværksættes en yderligere undersøgelse af SAP’s aktiviteter. Der forelig-ger således heller ikke oplysninger vedrørende starten af 90’erne, der ef-ter Justitsministeriets opfattelse skaber behov for en sådan undersøgelse.
3