Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
888733_0001.png
888733_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
13. september 2010Politikontoret2010-150-1832LBN43727
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1336 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. juli 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1336 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan der i Danmark forskesi politikultur, og vil ministeren oplyse, hvordan ministerenstiller sig til at styrke denne, så en højere grad af reflektionkan opnås internt i politiet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet oprettede i 2007 Politiets Videnscenter, som hartil opgave at indsamle, bearbejde og formidle politirelevantforskning med det formål at øge vidensbaseringen og reflek-sionen i politiets arbejde. Videnscentret har endvidere gen-nemført en række udviklingsprojekter, der både relaterer sigtil politikultur i bred betydning og til udviklingen af øgetgrad af refleksion i anvendelsen af politimæssige metoder.Herunder kan nævnes projekter vedrørende politiets brug afskydevåben, politiets afhøringer, efterforskningsmetodologiog etik for politifolk.Det kan oplyses, at der uden for politiet synes at være en sti-gende interesse for området, hvilket bl.a. afspejler sig i etab-leringen af centre og netværk med fokus på politiforskning,bl.a. Center for Rets- og Politiforskning samt Forum forTværvidenskabelig Politiforskning ved Københavns Univer-sitet. Politiets Videnscenter har kontakt til disse netværk mv.Politiet har endvidere i de senere år i stigende omfang stilletsig til rådighed for bl.a. ph.d. studerende med projekter indenfor politiforskning, hvilket har resulteret i en række afhand-linger på området.Afslutningsvis kan det oplyses, at omlægningen af politietsgrunduddannelse til en professionsbacheloruddannelse vil in-debære øget fokus på refleksion internt i politiet, idet en pro-fessionsuddannelse bl.a. skal "skabe grundlag for selvstændigrefleksion over fagområdernes sammenhæng med udvik-lingsbaseret viden og erhvervsfunktioner", jf. § 3 i lov om er-hvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannel-ser.”
2