Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. september 2010ØkonomikontoretCecilie MaarbjergQvist2010-0030-008010695
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1331 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juli 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1331 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Dramatisk flugt fraretssal” fra Jyllands-Posten den 4. juli 2010, herunder rede-gøre for om ministeren finder, at sikkerhedsniveauet i rets-bygningen i den pågældende sag, har været tilfredsstillende?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Domstolsstyrelsen, hvortil jeg kan henholde mig:”I artiklen af 4. juli 2010 i Morgenavisen Jyllandsposten erder omtalt en episode, hvor en 20-årig mand sprang ud af etvindue i retsbygningen i Århus, efter at den pågældende, dervar fremstillet i grundlovsforhør, var blevet varetægtsfængs-let i 4 uger.Domstolsstyrelsen kan oplyse, at Retten i Århus blandt andeter lokaliseret i Tinghuset på Vester Allé i Århus, hvor denkonkrete episode fandt sted. Tinghuset er efter Domstolssty-relsens opfattelse egnet til retsbygning, herunder til afholdel-se af grundlovsforhør, afvikling af straffesager mv.Det er endvidere Domstolsstyrelsens opfattelse, at retsbyg-ningen i Århus ikke er særligt sårbar over for undvigelsesfor-søg i forbindelse med afholdelse af retsmøder sammenlignetmed andre retsbygninger i Danmark.Domstolsstyrelsen har til brug for besvarelsen af dettespørgsmål indhentet en udtalelse fra Retten i Århus. Retten iÅrhus har henvist til artiklen ”Retspræsident: Vi kan ikkepakke alle ind i politi” fra Jyllands-Posten den 6. juli 2010,hvoraf følgende fremgår:”Selv om det lykkedes en 20-årig mand at springe udfra et vindue i Retten i Århus, er retspræsident PerHolkmann Olsen ikke klar til at indføre flere sikker-hedsforanstaltninger. ”Vi må fra sag til sag vurdere ri-sikoen, og vi kan ikke gardere os imod, at en personpludselig farer ud ad vinduet,” siger Per Holkmann Ol-sen, og uddyber: […] ”I dette tilfælde var der intet, dertydede på, at der var tale om en højrisikosituation.””Domstolsstyrelsen henviser i øvrigt til redegørelsen ”Sikker-hed i retsbygninger”, der er afgivet af en arbejdsgruppe underJustitsministeriet i april 2010, jf. spørgsmål 1332. Af redegø-relsen fremgår det, at antallet af sager om undvigelser ogundvigelsesforsøg i forbindelse med afholdelse af retsmøder2
er meget begrænset og derfor ikke vurderes at udgøre et sik-kerhedsmæssigt problem for retterne.Om det generelle sikkerhedsniveau i relation til undvigelses-forsøg fremgår det af redegørelsen, at det ved alle hovedting-steder er muligt at føre en arrestant til et nærliggende celle-område. I hovedparten af retsbygningerne er der (eller vil derblive) etableret celler i selve retsbygningen. Hvor det ikke ertilfældet, vil det være muligt at anvende celler i et arresthuseller på en politistation i umiddelbar tilknytning til retsbyg-ningen – således også i Århus. Det er derfor muligt, i det om-fang politiet/kriminalforsorgen som et led i deres bevogt-ningsopgave måtte finde det hensigtsmæssigt, at føre arre-stanten til et sikkert område. Det være sig i forbindelse medpauser i sagens afvikling, toiletbesøg, under votering ellerandet.”
3