Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
878659_0001.png
878659_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål i Folketinget(Retsudvalget) af 7. juli 2010til skriftlig besvarelse.Spørgsmål nr. 1330 fra PeterSkaarup til udenrigsministerenog justitsministeren

REU alm. del.

Spørgsmål 1330

Ministeren bedes kommentere artiklen ’DF: 22 timer er uholdbart’ fra Politiken.dk den 24. juni2010 19:51 og samtidig bedes ministeren redegøre for forløbet fra det internationalenyhedsbureau Reuters fortalte verden, at den danske ambassade var bombemål, til at nyhedennåede udenrigsministeren, herunder redegøre for om ministeren ikke mener, at det eruholdbart, at der går 22 timer, før udenrigsministeren bliver orienteret om sagen.

Svar:

Det er mellem udenrigsministeren og justitsministeren aftalt, at udenrigsministeren besvarerspørgsmålet på begge ministres vegne.Ifølge Center for Terroranalyse under PET vurderes der at være en betydelig og erkendtterrortrussel mod danskere og danske interesser visse steder i udlandet.Udenrigsministeriet modtager løbende oplysninger om trusler eller angrebsplaner mod danskeambassader. Sådanne oplysninger kan komme via efterretninger, fra åbne medier eller somdirekte henvendelser. I mange tilfælde modtager Udenrigsministeriet sådanne oplysningerdirekte fra de danske efterretningstjenester, der også bidrager med at vurdere oplysningernestroværdighed. Det er vigtigt, at der sker denne vurdering af truslerne, så ministeriet kan reagerefornuftigt og afbalanceret og ikke skabe unødig utryghed hos medarbejderne og i befolkningen.Når Udenrigsministeriet kommer i besiddelse af oplysninger fra andre kilder endefterretningstjenesterne om trusler mod danske interesser i et givent land, kontaktes de danskeefterretningstjenester med henblik på validering af oplysningerne. Parallelt med dette kan der imange tilfælde være tale om kontakter til det pågældende lands myndigheder og – hvis entrussel umiddelbart vurderes at kunne være overhængende – endvidere også anmodning omskærpet beskyttelse af fx en dansk ambassade og dens medarbejdere. I nogle tilfælde kan detendvidere komme på tale midlertidigt at lukke en ambassade, at omlægge arbejdsgange ellerreducere bemandingen, såfremt dette vurderes nødvendigt for at beskytte medarbejderne ogambassaden.
I den konkrete sag fik Udenrigsministeriet kendskab til truslen fra pressedækningen af enpolitioperation i Indonesien. Det er ikke usædvanligt, at Udenrigsministeriet/en givenambassade først får oplysninger om sådanne aktioner efter, at de har fundet sted – og enten viaeller samtidig med pressen. Det kan i mange tilfælde skyldes, at sikkerhedsmyndigheder kanfrygte, at en tidlig orientering kan skade efterforskningen.I forbindelse med truslen mod den danske ambassade i Jakarta opfangedes oplysningen i førsteomgang af Udenrigsministeriets regionale sikkerhedsrådgiver, som dækker den danskeambassade i Jakarta. Sikkerhedsrådgiveren og ambassaden i Jakarta søgte umiddelbart herefterat validere oplysningerne, dels gennem indonesiske myndigheder og dels gennemefterretningstjenesterne. Ambassaden skærpede opmærksomheden omkring sikkerheden, og deindonesiske myndigheder anmodedes endvidere om at forstærke bevogtningen af ambassaden.Udenrigsministeriets ledelse orienteredes om sagen kl. 13.00 (dansk tid) den 24. juni. Det sketestraks efter, at ministeriet gennem Center for Terroranalyse havde fået valideret oplysningerne.Om formiddagen (dansk tid) den 25. juni 2010 lykkedes det ambassaden i Jakarta at få etableretdirekte dialog med chefen for anti-terrorkorpset i Indonesien.PET sendte den 26. juni 2010 tre medarbejdere til Indonesien med henblik på at bistå deindonesiske myndigheder med at efterforske sagen og for at se på mulighederne for at styrkesikkerheden yderligere på den danske ambassade.Efter besøget vurderede PET bl.a., at de indonesiske myndigheder med aktionen havdeafværget den konkrete trussel mod ambassaden, og at angrebsplanlægningen var afbrudt, athovedangrebsmålet for terrorcellen havde været det indonesiske politi, at den danskeambassade i Jakarta var et muligt sekundært mål, og at meget tydede på, at der ikke var tale omfremskredne angrebsplaner mod den danske ambassade.