Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
885088_0001.png
885088_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. september 2010Politikontoret2010-150-1816LBN43719
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1274 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1274 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre om det er korrekt at politiet harhjemmel til at lukke bestemte mobiltelefoner i perioder og ibekræftende fald, hvor denne hjemmel findes og hvorvidt ensådan afgørelse skal for en dommer.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har lagt til grund, at spørgsmålet refererer til be-skrivelserne i vejledningerne ”Din mobiltelefon er meldt stjå-let” og ”Din mobiltelefon eller SIM-kort er blevet stjålet”,som er offentliggjort på IT- og Telestyrelsens hjemmeside,og at spørgsmålet således sigter til politiets dispositioner iforbindelse med modtagelse af anmeldelse om, at en mobilte-lefon er stjålet.Det kan i den forbindelse oplyses, at politiet ikke foretagerlukning af bestemte mobiltelefoner.Når politiet modtager en anmeldelse om en stjålet mobiltele-fon, anmodes anmelderen om at oplyse mobiltelefonens fysi-ske stelnummer (det såkaldte IMEI-nummer). Politikredsenregistrerer IMEI-nummeret på sagen om tyveri, og der fore-tages opdatering i Kosterdatabasen.På vegne af alle landets politikredse sender Københavns Poli-ti én gang i døgnet opdaterede IMEI-numre videre til telesel-skaberne TDC og Telenor. TDC og Telenor sender herefterpå vegne af samtlige teleselskaber IMEI-numrene til en inter-national database (Equipment Identity Register - EIR) i Ca-nada, hvorved mobiltelefonerne spærres i Danmark og delande, der er med i det internationale samarbejde.Hvis en politikreds modtager oplysning om, at mobiltelefo-nen er kommet til veje igen, f.eks. fra anmelderen selv, regi-streres dette i Kosterdatabasen. Københavns Politi sender li-geledes denne type oplysning videre til teleselskaberne, derefterfølgende sender IMEI-nummeret til den internationaledatabase i Canada, hvorved mobiltelefonen åbnes.”De omtalte vejledninger fra IT- og Telestyrelsens hjemmeside vedlæg-ges.
2