Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. september 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1810JEE43444
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1267 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1267 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for, om ministeren vil iværksætteinitiativer i forhold til Trygfondens undersøgelse af drukne-statistikker? Herunder bedes justitsministeren redegøre foromfanget af svømmelektioner i vand i folkeskolen.”Svar:
Det kan indledningsvis oplyses, at TrygFonden medio juni 2010 offent-liggjorde en rapport om druknedødsfald i Danmark i 2001-2008. Rappor-ten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Uni-versitet på foranledning af TrygFonden og Dansk Svømmeunion.Det kan endvidere oplyses, at der i 2008 blev indsat en bestemmelse ombadesikkerhed – § 14, stk. 1 – i ordensbekendtgørelsen (bekendtgørelseom politiets sikring af den offentlige orden og beskyttelse af enkeltperso-ners og den offentlige sikkerhed mv. samt politiets adgang til at iværk-sætte midlertidige foranstaltninger), jf. herved ændringsbekendtgørelsenr. 373 af 23. maj 2008. Bestemmelsen trådte i kraft den 1. juni 2008.Efter den nævnte bestemmelse skal politiet for offentlige badestrande ogbadeanstalter efter forhandling med kommunalbestyrelsen i nødvendigtomfang træffe bestemmelse om, hvilket redningsmateriel der skal væretil stede, og hvilke foranstaltninger, herunder tilsyn, der i øvrigt skaliværksættes til afværgelse af fare for de badendes liv og helbred.Indsættelsen af den nye § 14, stk. 1, er fulgt op af et modelregelsæt forbadesikkerhed ved offentlige strande, søer og badeanlæg, som Rigspoliti-et ved rundskrivelse af 28. maj 2008 har udsendt til samtlige politikredse.Modelregelsættet kan danne udgangspunkt for politikredsenes vurderin-ger og fastlæggelse af de nødvendige regler på området. Rigspolitietsrundskrivelse med modelregelsæt for badesikkerhed er sendt til Folketin-gets Retsudvalg den 10. juni 2008 (B 97 – bilag 4).Modelregelsættet blev udarbejdet på baggrund af drøftelser i en arbejds-gruppe med deltagelse af repræsentanter for Rigspolitiet, politikredsene,Rådet for Større Badesikkerhed, Friluftsrådet, Foreningen af KommunaleBeredskabschefer og Kommunernes Landsforening. Modelregelsættetindeholder en gennemgang af de elementer, der bør indgå i politikredse-nes overvejelser i forhold til forskellige kategorier af badefaciliteter.Rigspolitiet har over for Justitsministeriet oplyst, at der efter Rigspolitietsopfattelse ikke aktuelt er grundlag for at foretage ændringer af modelre-2
gelsættet. Justitsministeriet har ikke i øvrigt modtaget oplysninger, dergiver anledning til at foretage ændringer af de nævnte regler om badesik-kerhed. Det kan i tilknytning hertil oplyses, at Justitsministeriet i samar-bejde med Rigspolitiet løbende følger, hvordan de nye regler fungerer ipraksis med henblik på at vurdere, om der er behov for tilpasning heraf.2.
For så vidt angår omfanget af svømmelektioner i folkeskolen har Ju-stitsministeriet indhentet en udtalelse fra Undervisningsministeriet, derhar oplyst følgende:”Der skal undervises i idræt på alle folkeskolens klassetrin,jf. folkeskolelovens § 5, stk. 2, nr. 2, litra a. Idrætsundervis-ningen skal tilrettelægges, så den lever op til de nationaltbindende trin- og slutmål fastsat ved bekendtgørelsen omFælles Mål (bekendtgørelse nr. 748 af 13. juli 2009 om for-mål, trin- og slutmål for folkeskolens fag og emner). Heraffremgår det, at eleverne efter 5. klassetrin skal kende tilbjærgning og livredning samt til metoder til at sikre sig selv ivand. Det fremgår desuden, at eleverne efter 9. klassetrin skalkende til og være fortrolig med sikkerhed i og på vandet.Der er ikke centralt krav om, at de ovennævnte mål skal imø-dekommes ved svømmeundervisning. Det afgøres lokalt afkommunalbestyrelsen og skolebestyrelsen, hvorvidt der skaltilbydes svømmeundervisning til folkeskolens elever.Undervisningsministeriet har ikke oplysninger om omfangetaf svømmelektioner i vand i folkeskolen. Det er dog udbredtpraksis, at der i kommunerne tilrettelægges svømmeunder-visning for eleverne på 4.-5. klassetrin. Undervisningsmini-steriet er også bekendt med, at det ikke er alle skoler, der til-byder svømmeundervisning.”
3