Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. august 2010Planlægnings- ogUdviklingskontoret2010-005-0023LON40757
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1262 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1262 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Hvilke initiativer er der taget for at sikre, at ansatte i de dan-ske fængsler kan tage hjem til jul, uden at de indsatte ind-brudstyve får juleorlov, hvorefter at en bølge af indbrud væl-ter ned over de danske hjem?”Svar:
Som bekendt fremlagde jeg sammen med rigspolitichefen og formandenfor Forsikring & Pension den 8. april 2010 en samlet pakke med en ræk-ke tiltag til forebyggelse og bekæmpelse af indbrud i private hjem og hæ-leri. Indbrudspakken blev samme dag sendt til Retsudvalget til oriente-ring (Alm. del – bilag 431).Indbrudspakken er udarbejdet i tæt samarbejde med de relevante aktørerpå området og sætter fokus på at sikre en sammenhængende og helheds-orienteret indsats mod indbrudskriminalitet, og initiativerne i pakkenadresserer således hele spektret fra den tekniske og sociale forebyggelsetil den konsekvente politiindsats og strafforfølgning.Et af elementerne i indbrudspakken er en ny ordning, hvorefter politietskal afgive en udtalelse til kriminalforsorgen, hvis politiet finder, at endømt ikke bør gives tilladelse til udgang i juleperioden eller andre ferie-perioder, fordi der på grund af dom for indbrudstyveri er risiko for nyindbrudskriminalitet i det omhandlede tidsrum. Ordningen er indført vedJustitsministeriets bekendtgørelse nr. 793 af 25. juni 2010 om udgang tilindsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens in-stitutioner (udgangsbekendtgørelsen), som trådte i kraft den 1. juli 2010.Derudover har Rigspolitiet udsendt en rundskrivelse til landets politi-kredse om initiativerne i indbrudspakken, herunder det styrkede samar-bejde mellem politiet og kriminalforsorgen.Efter straffuldbyrdelseslovens § 46, stk. 1, nr. 2, er det bl.a. en forudsæt-ning for tilladelse til udgang, at der ikke er bestemte grunde til at antage,at den indsatte i forbindelse med udgang vil begå ny kriminalitet. Somfølge heraf skal politiets udtalelse indgå i misbrugsvurderingen i forbin-delse med stillingtagen til spørgsmålet om udgang.Kompetencen til at træffe afgørelse om nægtelse af udgang i juleperiodener tillagt kriminalforsorgens institutioner. I de tilfælde, hvor politiet harudtalt sig imod, at der gives tilladelse til udgang i særlige tidsrum, herun-2
der i juleperioden, men hvor institutionen finder, at der bør gives tilladel-se til udgang i den omhandlede periode, afgøres spørgsmålet om udgang ialle tilfælde af Direktoratet for Kriminalforsorgen.Som det fremgår, er der således indført en ordning, hvorefter indsatteindbrudstyve på baggrund af en udtalelse fra politiet kan nægtes udgang ijuleperioden, herunder også i tilfælde, hvor den pågældende ellers allere-de har fået tilladelse til udgang efter de almindelige regler.
3