Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
877485_0001.png
877485_0002.png
877485_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. juli 2010Planlægnings- ogUdviklingskontoret2010-005-0022LON40764
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1257 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1257 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Under henvisning til henvendelsen fra Gigasoft omdelt somREU alm. del - bilag 589 bedes ministeren oplyse, om hanovervejer, at lade elektronisk sporing som den beskrevneindgå i indsatsen mod indbrud og tyveri både præventivt og iopklaringsøjemed”

Svar:

Som bekendt fremlagde jeg sammen med rigspolitichefen og formandenfor Forsikring & Pension den 8. april 2010 en samlet pakke med en ræk-ke tiltag til forebyggelse og bekæmpelse af indbrud i private hjem og hæ-leri. Indbrudspakken blev samme dag sendt til Retsudvalget til oriente-ring (Alm. del – bilag 431).Indbrudspakken er udarbejdet i tæt samarbejde med de relevante aktørerpå området og sætter fokus på at sikre en sammenhængende og helheds-orienteret indsats mod indbrudskriminalitet, og initiativerne i pakkenadresserer således hele spektret fra den tekniske og sociale forebyggelsetil den konsekvente politiindsats og strafforfølgning.Der sættes med indbrudspakken bl.a. fokus på bedre sikring af vores bo-liger og værdifulde indbogenstande, og forsikringsselskaberne vil – somet særskilt element i indbrudspakken – intensivere vejledningen af forsik-ringstagerne om anvendelsen af mærkning og sikring af særligt værdi-fuldt indbo ved hjælp af stregkoder og sporingsudstyr mv.For så vidt angår den konkrete henvendelse fra virksomheden Gigasofthar Justitsministeriet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortiljeg kan henholde mig:”Firmaet Gigasoft har rettet henvendelse til Rigspolitiet medhenblik på at indgå i en dialog med politiet om et af firmaetudviklet software til elektronisk sporing af stjålne hardwarekomponenter.Rigspolitiet har på den baggrund afholdt et møde med repræ-sentanter fra Gigasoft, der havde lejlighed til at fremlæggedet udviklede koncept.Så vidt Rigspolitiet er informeret, er der tale om et koncept,som borgere kan abonnere på hos Gigasoft med henblik på atmuliggøre sporing af hardware, som har været genstand fortyveri.2
I den udstrækning anmeldelser om tyveri indeholder oplys-ninger, som kan være egnede til at identificere såvel ger-ningsmænd som stjålne genstande, vil politiet naturligvis ladesådanne oplysninger indgå i efterforskningen. Dette vil – af-hængig af sagens nærmere omstændigheder – ligeledes væretilfældet i relation til oplysninger om eventuel elektronisksporing foretaget af private firmaer, der opererer inden forgældende lovgivning.Rigspolitiet skal for god ordens skyld bemærke, at der i bilag589 ses at indgå materiale fra Gigasoft, hvor det blandt andetfremgår, at firmaet samarbejder med Rigspolitiet. Rigspolitietskal i den anledning oplyse, at Rigspolitiet alene har afholdtovennævnte møde med det pågældende firma, og at der i øv-rigt ikke er aftalt yderligere møder, ligesom Rigspolitiet påingen måde indgår i firmaets produktudviklingsarbejde påområdet eller lignende.Rigspolitiet skal endelig bemærke, at Rigspolitiet af princi-pielle årsager hverken anbefaler eller påtager sig at vurderesikkerheden i forhold til kommercielle produkter, som er ud-viklet af private firmaer.”
3