Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
875420_0001.png
875420_0002.png
875420_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. juli 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1806MJO41800
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1256 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Mette Johansen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1256 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Mener ministeren, at alle initiativer i regeringens handlings-plan ”Dyrs velfærd – vores ansvar” fra april 2002 er gennem-ført og i bekræftende fald, agter regeringen da at udarbejdeog fremlægge en ny handlingsplan for dyrenes velfærd?”

Svar:

Med handlingsplanen ”Dyrs velfærd – vores ansvar” fra april 2002iværksatte regeringen en bred vifte af initiativer, som havde til formål atsikre forbedringer af dyrevelfærden på en række forskellige områder.Justitsministeriet kan oplyse, at langt hovedparten af initiativerne i hand-lingsplanen er gennemført. Følgende initiativer udestår stadig, men for-ventes gennemført inden for den nærmeste fremtid:- Fastsættelse af eventuelle regler til beskyttelse af ænder, jf. side10 i handlingsplanen.- Udstedelse af regler om obligatorisk udlevering af skriftlig pas-ningsvejledning ved erhvervsmæssigt salg af dyr, jf. side 12 ihandlingsplanen.- Fastsættelse af regler om opstaldning og pasning af forsøgsdyrsvarende til Europarådets rekommandationer, jf. side 18 i hand-lingsplanen.For så vidt angår fastsættelse af eventuelle regler til beskyttelse af ænderkan jeg oplyse, at Justitsministeriets arbejdsgruppe om slagtefjerkræ hardrøftet behovet for at fastsætte særlige regler for hold af ænder på et mø-de den 27. maj 2010. Arbejdsgruppen skal den 8. september 2010 besig-tige en andefarm for at se nærmere på andeproduktionen i praksis. I for-længelse heraf vil arbejdsgruppen tage stilling til, om der er behov for atfastsætte særlige regler for hold af ænder.Jeg kan herudover oplyse, at Justitsministeriet netop har sendt et udkasttil bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsmæssighandel med dyr (dyrehandlere) (Pasningsvejledninger) og et udkast tilbekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsmæssig han-del med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater(Pasningsvejledninger) i høring. Med bekendtgørelserne indføres derkrav om, at virksomheder, der holder dyr som led i erhvervsmæssig han-del med dyr fra eller uden for fast forretningssted, skal udlevere pas-ningsvejledninger i forbindelse med salg af dyr til private.2
Endvidere kan jeg oplyse, at Justitsministeriet vil udstede en revideretbekendtgørelse om forsøgsdyrs pasning og opstaldning og om anvendelseaf udryddelsestruede og vildtlevende dyr til forsøg mv. inden udgangenaf august 2010. Bekendtgørelsen indeholder 11 bilag med detaljeredekrav til opstaldning og pasning af gnavere, kaniner, fritter, katte, hunde,aber, landbrugsdyr, minigrise, fugle, padder, krybdyr og fisk. Bilagene eri det væsentlige oversættelser af bilag A til den europæiske konvention af18. marts 1986 om beskyttelse af hvirveldyr, der anvendes til forsøg ogandre videnskabelige formål.For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt regeringen agter at fremlæg-ge en ny handlingsplan for dyrevelfærd, kan jeg oplyse, at EU-Kommissionen forventes at fremlægge en ny dyrevelfærdsstrategi i 2011.En nærmere stillingtagen til, om der skal udarbejdes en ny national hand-lingsplan, bør efter min opfattelse afvente Kommissionens dyrevelfærds-strategi.
3