Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
877623_0001.png
877623_0002.png
877623_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
26. juli 2010ØkonomikontoretRikke Ørum Petersen2010-0030-00739728
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1254 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1254 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministrene bedes redegøre for, hvorvidt Udlændingekon-trolafdelingen i Rødby er blevet skåret så meget ned, at derikke mere er indrejsekontrol/stikprøver i weekenderne, da derer forlydender om, at den stikprøvebaserede indrejsekontrol,der normalt foretages af Sydsjællands- og Lolland-FalstersPoliti samt af Told og Skat, er forsvundet fra fredag efter-middag og frem til mandag morgen?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Politiet varetager på baggrund af det til enhver tid gældenderetsgrundlag, herunder de forpligtelser, der følger af Schen-gensamarbejdet, og under hensyntagen til det aktuelle trus-selsbillede den relevante målrettede operative politifagligeindsats såvel i form af grænsekontrol som ved kontrol mv. afudlændinge, der opholder sig og/eller arbejder ulovligt iDanmark.Ind- og udrejsekontrol må ikke finde sted ved grænsen til etSchengenland, jf. udlændingelovens § 38, stk. 2.Det forhold, at der ikke må udføres personkontrol i forbindel-se med passage af en indre Schengengrænse, berører ikke po-litiets udøvelse af politimæssige beføjelser efter national lov-givning på hele det danske område.Det er således i overensstemmelse med Schengenreglerne ativærksætte målrettede politimæssige indsatser i det grænse-nære område – dog må den politimæssige indsats ikke få ka-rakter af omgåelse af Schengenreglerne.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i denne sammen-hæng oplyst, at politikredsen løbende – via en såkaldt græn-sekontrolafdeling placeret i Maribo – udfører målrettede poli-timæssige indsatser i politikredsens grænsenære områder(Lolland og Falster). Endvidere varetager afdelingen den ope-rative udadvendte indsats for det samlede udlændingeområde(illegalt arbejde, ulovligt ophold og kontrol mv.) og sagsbe-handling for udvalgte områder på udlændingeområdet.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har endvidere oplyst,at grænsekontrolafdelingen i det første halvår af 2010 hargennemført målrettet og operativ politikontrol i det grænse-2
nære område i 23 ud af 26 weekender i tidsrummet fra fredageftermiddag til mandag morgen.For så vidt angår den grænseoverskridende kriminalitet harpolitikredsen bemærket, at der i år har været særlig fokus påområdet, herunder i forbindelse med den nationale strategiomkring indbrudsrelaterede forbrydelser. Den analysebasere-de indsats på dette område har bl.a. resulteret i flere anholdel-ser af udenlandske kriminelle, der forsøgte at smugle tyveko-ster ud af landet.For så vidt angår samarbejdet med de tyske myndigheder harSydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyst, at Gemeinsa-mes Ermittlungsbüro (GErmBü) – som er et efterforsknings-kontor bestående af personale fra tyske politimyndigheder ogtold – indgår som et centralt led i udarbejdelsen af patruljeop-læg og kontrolindsatser. Der foregår således en daglig infor-mationsudveksling, hvor danske og tyske myndigheder bl.a.sammenholder og udveksler analyseresultater med henblik påat indarbejde hinandens analyseresultater i patruljeoplæg ogmålrettede kontrolindsatser.Ligeledes er GErmBü omdrejningspunkt i forbindelse medregistrering af større kontroller afholdt såvel på dansk som påtysk side. Dette for dels at imødegå dobbeltkontroller, delsfor at få en så stor træfmulighed som muligt. Resultaterne afde tyske kontroller og de danske kontroller udveksles for at fåvalide oplysninger i analyserne.”
3