Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
877430_0001.png
877430_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. juli 2010Lovafdelingen2010-792-1374BBO41520
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1245 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1245 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Efter at der i tv-programmet "21 Søndag" på DR1 den 20.juni 2010 fremkom oplysninger om, at en far i Indien er ble-vet franarret sine børn, som derefter er blevet adopteret tildanske forældre, vil ministeren da standse al adoption af børnfra Indien til Danmark midlertidigt, indtil Justitsministeriethar sikret sig, at adoptionen kan ske på betryggende vilkår?”

Svar:

Justitsministeriet finder ikke på det foreliggende grundlag og på nuvæ-rende tidspunkt, at formidlingen af adoptivbørn fra Indien bør indstilles.Ministeriet har i den forbindelse lagt vægt på, at de oplysninger, somfremkom i tv-programmet ”21 Søndag” den 20. juni 2010, var baseret påen foreløbig rapport fra det indiske forbundspoliti CBI. Rapporten retteranklager mod børnehjemmet Preet Mandir om ulovlige handlinger i for-bindelse med formidling af børn til international adoption og anklager iøvrigt medarbejdere i den indiske centralmyndighed, CARA, for at væreinvolveret i ulovlige aktiviteter i forbindelse med international adoption.CBIs rapport er en foreløbig politirapport, som ifølge Justitsministerietsoplysninger skal danne grundlag for videre politiundersøgelser. Resulta-terne af de videre undersøgelser skal efter det oplyste indgå i en retssag,som verserer ved Mumbai High Court. Det fremgår ikke af undersøgel-sen, om de pågældende personer fra den indiske centralmyndighed, CA-RA, stadig er ansat i CARA, herunder om CARA eller det indiske Mi-nistry of Women & Child Development, som CARA hører under, selvhar foretaget sig noget i forhold til beskyldningerne.Justitsministeriet har derfor rettet henvendelse til det indiske Ministry ofWomen & Child Development og bedt dem gøre rede for beskyldninger-ne mod CARA. Det er af afgørende betydning, at ministeriet snarest fåren tilbagemelding fra de indiske myndigheder om deres vurdering af sa-gen, og Justitsministeriet har derfor meddelt det indiske Ministry ofWomen & Child Development, at adoptioner fra Indien vil blive suspen-deret, hvis der ikke er modtaget et svar senest ved udgangen af augustmåned i år.
2