Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
875297_0001.png
875297_0002.png
875297_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. juli 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1790JEE43304
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1216 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1216 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for i hvilket omfang det danskepoliti har informeret den pågældendes nationale myndighederom den administrative tilbageholdelse udenlandske statsbor-gere blev udsat for i forbindelse med klimatopmødet i Kø-benhavn.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen via Rigspolitiet indhentet enudtalelse fra Københavns Politi, der har oplyst følgende:”Det fremgår af Københavns Politis vejledning til tilbage-holdte i medfør af politiloven, at en udlænding, der admini-strativt frihedsberøves, har ret til at kontakte sit lands ambas-sade eller konsulat, og at politiet kan hjælpe den pågældendemed at formidle kontakten. Efter det, der foreligger oplyst,ses der ikke umiddelbart at have været tilfælde, hvor politieter blevet anmodet om at formidle kontakt af den omhandledekarakter.Det kan i øvrigt oplyses, at ambassader/udenlandske repræ-sentationer, der rettede henvendelser til modtagelsesfacilite-terne på Retortvej, blev henvist til at kontakte Rigspolitiet,Nationalt Operations- og Beredskabscenter (NOBC), fornærmere informationer.”Rigspolitiet har supplerende oplyst, at Rigspolitiet i november 2009 harorienteret politikredsene om bl.a. følgende i forhold til kontakt til uden-landske repræsentationer:”I tilfælde af ulykker og hændelser med mange berørte ud-lændinge er det aftalt mellem Udenrigsministeriet og Rigspo-litiet, at kontakten til udenlandske ambassader eller repræsen-tationer sker via Udenrigsministeriet. Det skal i praksis skeved, at politikredsen i sådanne situationer underretter Rigspo-litiet og opretter POLDOK. Rigspolitiet vil herefter etablereRigspolitiets Koordinerende Stab (RKS) og varetage oriente-ringen af Udenrigsministeriet – om fornødent vil en forbin-delsesofficer fra Udenrigsministeriet blive tilknyttet RKS.Ved mange berørte udlændinge forstås efter aftale med Uden-rigsministeriet fra ca. 15 udlændinge og opefter og særligt,når der er tale om udlændinge af forskellige nationaliteter.Ved tvivl om, hvorvidt kontakten til udenlandske repræsenta-tioner skal ske via politikredsen eller Udenrigsministeriet,kan der rettes henvendelse til NOBC – eventuelt via Rigspo-litiets Kommunikationscenter.2
Disse retningslinjer gælder såvel i forhold til katastrofer somi forhold til større uroligheder med mange anholdte – og så-ledes også i forhold til COP15.”Rigspolitiet har i forlængelse heraf oplyst, at henvendelser fra udenland-ske repræsentationer om administrative frihedsberøvelser under COP15 ioverensstemmelse med det anførte blev henvist til Udenrigsministeriet.Rigspolitiet har endvidere oplyst, at der under COP15 var tilknyttet for-bindelsesofficerer fra en række lande til Rigspolitiet, ligesom der tilligevar tilknyttet en svensk forbindelsesofficer til Københavns Politi.Endelig har Rigspolitiet oplyst, at der i forbindelse med den politimæssi-ge efterforskning af urolighederne under COP15 – særligt med henblikpå at forebygge fremtidige uroligheder – via de udenlandske forbindel-sesofficerer i Rigspolitiet og til dels via internationale politikanaler blevindhentet oplysninger om, hvorvidt de personer, der blev administrativtfrihedsberøvet efter politiloven, i deres hjemland er kendt for urolighederi forbindelse med demonstrationer mv.
3