Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. juli 2010ØkonomikontoretRikke Ørum Petersen2010-0030-007110500
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1207 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1207 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Under henvisning til ministerens besvarelse af REU alm. delspørgsmål 1022, bedes ministeren redegøre for, hvilke sags-bunker der er på vej ned og om det har været vurderet, atdenne nedgang skulle ske på bekostning af grove voldssa-ger.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Generelt har antallet af verserende sager ved domstolene ide senere år været stigende på trods af, at domstolene har be-handlet et støt stigende antal sager hvert år. Stigningen i an-tallet af verserende sager skyldes, at der i de senere år er sketen kraftig stigning i antallet af modtagne sager, blandt andetsom følge af finanskrisen.Blandt andet som følge af tilførslen af 110 mio. kr. til dom-stolene i maj 2009 er det lykkedes at standse stigningen i an-tallet af verserende sager og i 1. kvartal viser nøgletallene forbyretterne, at antallet af verserende sager på alle sagsområ-der, bortset fra skiftesagsområdet, er faldet, selvom der fort-sat modtages et meget stort antal sager.Antallet af verserende grove voldssager er også faldet, og derer således ikke tale om, at nedgangen i sagsbunker på andreområder er sket på bekostning af de grove voldssager. Derhenvises til vedlagte tabel 1 over antallet af verserende sageri perioden 2006 – 1. kvartal 2010 og tabel 1a, der illustrerersagsflowet ved byretterne.Som det kan udledes af tabel 1, er antallet af verserende straf-fesager samlet set faldet med ca. 10 pct. i løbet af 1. kvartal2010, mens antallet af verserende domsmandssager – som degrove voldssager i hovedsagen er en del af – er faldet med3,2 procent. At faldet i antallet af verserende domsmandssa-ger ikke er større, skal ses i lyset af, at antallet af modtagnedomsmandssager er steget med ca. 6 procent i forhold til 1.kvartal 2009.Sagsbehandlingstiderne vil desværre ofte stige, i forbindelsemed at sagsbunkerne bliver nedbragt. Dette kan f.eks. skyl-des, at der under en forudgående kraftig sagsophobning eropstået en større mængde ældre sager, der, når de afsluttes,vil forøge den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for de sa-ger, der afsluttes.2
Nøgletallene for 1. kvartal 2010 viser desværre også, at dengennemsnitlige sagsbehandlingstid er steget på de flestesagsområder fra 2009 til 1. kvartal 2010.Denne tendens gør sig ligeledes gældende for så vidt angårgrove voldssager. Antallet af verserende domsmandssager –som de grove voldssager i hovedsagen er en del af – er somnævnt ovenfor faldet med 3,2 procent. Derimod er den gen-nemsnitlige sagsbehandlingstid i domsmandssager genereltsteget med 8 procent fra 2009 til 1. kvartal 2010. Sagsbe-handlingstiden i grove voldssager er tilsvarende steget med 9procent i samme periode.Som nævnt er der ikke tale om, at nedgangen i sagsbunker ersket på bekostning af de grove voldssager. Det er tværtimodstyrelsens klare indtryk, at disse sager prioriteres højt ved by-retterne.Det kan afslutningsvis bemærkes, at faldet i sagsantallet – påtrods af den generelle stigning i sagsbehandlingstiden – kantages til udtryk for, at sagsbehandlingstiden generelt vil falde,hvis den hidtidige indsats for at nedbringe sagsbunkerne fort-sætter.”Den i udtalelsen omtalte tabel vedlægges til orientering. Vedrøren-de målsætningen for behandlingstiden i voldssager ved domstolenehenviser der til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1205 fraFolketingets Retsudvalg.
3