Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. juli 2010Planlægnings- ogUdviklingskontoret2010-005-0014LON40718
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1098 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1098 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren være med til at skabe rammerne for, at for-sikringsselskaberne giver danskere, som sikrer deres hjemmod indbrudstyve, billigere forsikringspræmier, som foreslå-et af Københavns politidirektør?”Svar:
Antallet af indbrud i private hjem er desværre steget markant i de senesteår. I 2009 blev der anmeldt knap 49.000 indbrud – 50 % flere end i 2006.Forsikringsbranchen anslår, at erstatningsudbetalingerne i den anledningløb op i over 1 mia. kr. Disse tal illustrerer, at indbrudstyve tilsyneladen-de har let adgang til at omsætte stjålne værdier til en betydelig person-kreds, som – bevidst eller ubevidst – aftager hælervarer.Udviklingen i antallet af indbrud skal vendes, hvilket alene kan ske meden sammenhængende og helhedsorienteret indsats over for indbrudskri-minalitet og hæleri.Jeg fremlagde derfor den 8. april 2010 en samlet pakke med en lang ræk-ke tiltag til forebyggelse og bekæmpelse af indbrud i private hjem og hæ-leri, som adresserer hele spektret fra den tekniske og sociale forebyggelsetil den konsekvente politiindsats og strafforfølgning. Indbrudspakkenblev samme dag sendt til Retsudvalgets orientering (Alm. del – bilag431).Den samlede pakke af tiltag er udarbejdet i samarbejde med Rigspolitiet,Rigsadvokaten, Det Kriminalpræventive Råd, Direktoratet for Kriminal-forsorgen, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Miljøministeriet samt For-sikring & Pension og indeholder en række tiltag under følgende hoved-temaer:Bedre sikring og større opmærksomhedIntensiv og målrettet politiindsatsUdslusning og individuel opfølgningHæleren er lige så slem som stjæleren
Som det fremgår, sættes der med indbrudspakken bl.a. fokus på den fysi-ske og tekniske sikring af vore boliger. Internationale undersøgelser visersåledes, at danskernes egen sikring af boligen til forebyggelse af indbrud2
er mindre end i de lande, vi normalt sammenligner os med. Der er derforbehov for at sikre boligerne bedre, så det bliver sværere for indbrudstyveat skaffe sig adgang, og så opdagelsesrisikoen samtidig øges.Forsikring & Pension har taget aktivt del i udarbejdelsen af indbrudspak-ken og samarbejder med de berørte myndigheder om gennemførelsen afmange af indbrudspakken tiltag til forebyggelse og bekæmpelse af ind-brud i private hjem og hæleri.Forsikring & Pension finansierer og udvikler således for tiden i samar-bejde med Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råden landsdækkende oplysningskampagne mod hæleri, der skal gøre bor-gerne opmærksom på de samfundsmæssige konsekvenser ved hæleri ogvejlede om forholdsregler til at undgå at købe hælervarer.Derudover arbejder Forsikring & Pension – som led i indsatsen for atdæmme op for indbrudstyvenes omsætningsmuligheder – sammen medRigspolitiet på at udvikle en internetbaseret offentligt tilgængelig data-base med oplysninger om designermøbler og andre særligt værdifuldeeffekter stjålet ved indbrud i private hjem.Som et særskilt element i indbrudspakken vil forsikringsselskaberne end-videre intensivere vejledningen af forsikringstagerne om anvendelsen afmærkning og sikring af særligt værdifuldt indbo ved hjælp af stregkoderog sporingsudstyr mv.Endelig styrker forsikringsbranchen indsatsen til forebyggelse af såkaldt”reviktimisering” ved at tilbyde besøg hos forsikringstagere, der har væ-ret udsat for indbrud, for at yde konkret rådgivning om, hvordan hjemmetbedre kan sikres mod fremtidige indbrudsforsøg.For så vidt angår spørgsmålet om rammerne for, at forsikringsselskaber-ne giver borgere, som sikrer deres hjem mod indbrudstyve, billigere for-sikringspræmier, har jeg forstået, at der ikke umiddelbart er noget til hin-der herfor. Efter min opfattelse må dette spørgsmål imidlertid være etprivatretligt anliggende mellem forsikringsselskaberne og forsikringsta-gerne.
3