Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
859263_0001.png
859263_0002.png
859263_0003.png
859263_0004.png
859263_0005.png
Bilag IIOversigt overrelevante myndigheder
Hvis man har været udsat for et seksuelt overgreb, er der flere myndigheder, man kan henvende sig til for atfå hjælp og støtte. Dette bilag indeholder en oversigt samt kontaktoplysninger på de myndigheder, som detkan være relevant at kontakte, hvis man har været udsat for et seksuelt overgreb.
AnkestyrelsenAnkestyrelsen er øverste klageinstans på det sociale område og har bl.a. som hovedopgave at træffeafgørelse i klagesager. På børneområdet har Ankestyrelsen en særlig beføjelse, idet Ankestyrelsen kantræffe afgørelse i en sag vedrørende et barn eller en ung uden at have modtaget en klage over enkommunes afgørelse. Dette kan Ankestyrelsen bl.a. gøre, hvis styrelsen modtager en underretning fra enfag- eller privat person om dennes bekymring for et barn eller en ung, eksempelvis fordi den pågældendekommune enten ikke har iværksat nogen foranstaltning over for barnet eller ikke har iværksat den rigtigeforanstaltning.
Kontaktoplysninger:Amaliegade 25Postboks 90801022 København KE-mail:[email protected]Tel: 33 41 12 00Åbningstid: Mandag – fredag kl. 9-15
CivilstyrelsenCivilstyrelsen behandler bl.a. ansøgninger om fri proces til retssager i Danmark (se rapportens afsnit 3.4.4.).Kontaktoplysninger:Gyldenløvsgade 111600 København VE-mail:[email protected]Telefon: 33 92 33 34Åbningstid 10-15, fredag 10-14
ErstatningsnævnetErstatningsnævnet behandler ansøgninger om erstatning i henhold til offererstatningsloven (se rapportensafsnit 3.3.3.).Kontaktoplysninger:
CivilstyrelsenGyldenløvesgade 11, 21600 København VE-mail:erstatningsnævnet@erstatningsnævnet.dkTlf: 33 92 33 34Åbningstid: 10-15, fredag: 10-14
AdvokatvagtenHos advokatvagten kan man gratis modtage mundtlig, juridisk rådgivning – også anonymt. Advokatvagtenkan kun kontaktes ved personligt fremmøde (se rapportens afsnit 3.3.4.).
På advokatsamfundets hjemmeside,www.advokatsamfundet.dk,er en oversigt over åbningstider ogadresser for alle advokatvagter i Danmark.
Videnscenter om Sociale Indsatser ved Seksuelle Overgreb mod børn (SISO)SISO er oprettet som en del af regeringens handlingsplan om bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn.SISO har en telefonrådgivning, der retter sig mod fagfolk, som i deres hverdag arbejder med børn og unge.Herudover er telefonrådgivningen åben for alle børn, unge, forældre og pårørende, der ønsker råd ogvejledning i forhold til spørgsmål vedr. seksuelle overgreb på børn. SISO’s telefonrådgivning tilbyder anonymrådgivning om alle problemstillinger indenfor temaet seksuelle overgreb mod børn.
Kontaktoplysninger:SISOServicestyrelsen, Børn og UngeenhedenEdisonsvej 18, 1 sal5000 Odense CTelefonnummer: 20 77 11 20, mandag - onsdag fra kl. 9.30 - 15.00, torsdag fra kl. 9.30 - 18.00 og fredag frakl. 9.30 - 13.00.
SundhedsvæsenetSom nævnt i rapporten er der flere muligheder for også at modtage hjælp og behandling inden forsygehusvæsenet, hvis man har været udsat for et seksuelt overgreb. Her nævnes nogle af dem. Påwww.sundhed.dker det muligt at finde en oversigt over de relevante myndigheder, som man kan kontaktefor at få hjælp og rådgivning, hvis man har været udsat for seksuelle overgreb.
Team for Seksuelt Misbrugte Børn, RigshospitaletTeam for Seksuelt Misbrugte har et tværfagligt tilbud til børn, forældre og professionelle, der har behov forspecialiseret hjælp og rådgivning ved seksuelle overgreb mod børn i alderen 0-15 år. De tilbyder individuelle
og gruppebehandlingstilbud til de børn, der har behov herfor, og hvor der ikke findes andre behandlingstilbudi barnets nærmiljø.
Kontaktoplysninger:Team for Seksuelt Misbrugte Børn (SMB)Afsnit 4073Opgang 4, 7.salJuliane Marie CentretRigshospitaletBlegdamsvej 92100 København ØTelefonnummer: 35 45 39 84 (her er det også muligt at modtage rådgivning over telefonen).
Center for Børn udsat for Overgreb, Skejby SygehusHos Center for Børn udsat for Overgreb kan børn i alderen 0-15 år få foretaget bådebørnelægeundersøgelse, videoafhøring af politiet, retsmedicinsk undersøgelse samt få psykolog- ogsocialrådgiverhjælp. Centret er bemandet med en børnelæge og børnesygeplejerske samt psykolog,socialrådgiver, pædagog og sekretær. De modtager børn og familier, hvor der er mistanke om fysisk ellerseksuelt overgreb mod barnet, og hvor der er behov for lægelig og/eller retsmedicinsk undersøgelse ellervideoafhøring ved politiet. CBO modtager børn i alderen op til 15 år og tilbyder akut krisehjælp til barn ogforældre i form af samtaler med en psykolog, ligesom hele familien kan få tilbud om samtaler med ensocialrådgiver.
Kontaktoplysninger:Center for Børn udsat for Overgreb (CBO)Århus Universitetshospital, SkejbyBrendstrupgårdsvej 100,8200 Århus NTelefonnummer: 89 49 90 15, 9-13:30

Voldtægtscentre

Der er 8 centre for voldtægtsofre i Danmark, som alle er forankret i sygehusregi. På centrene er derspecialuddannet personale, f.eks. læger, sygeplejersker og psykologer (kun nogle centre), som tager sig afvoldtægtsofrene og eventuelt pårørende. Voldtægtscentrene henvender sig til unge og voksne, som harværet udsat for voldtægt/seksuelt overgreb. Målgruppen af unge er aldersmæssigt forskellig på de enkeltecentre (fra 12 -15 år) Det er primært akutte overgreb, men enkelte steder kan man få rådgivning vedr.overgreb, der er sket for længere tid siden.
Kontaktoplysninger:Centrene findes følgende steder: Bornholm, København, Hillerød, Odense, Kolding, Herning, Århus ogÅlborg. På hjemmesidenwww.voldtaegt.dkkan man finde nærmere oplysninger om de enkelte centre,herunder hvilke rådgivnings- og behandlingstilbud de tilbyder