Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
870170_0001.png
870170_0002.png
870170_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. juni 2010Det InternationaleKontor2010-150-1744AHS40213
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1071 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1071 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse om regeringen har kendskab tiludlevering af personer fra andre lande til strafforfølgningi Indien.”

Svar:

1.

Justitsministeriet er bekendt med, at bl.a. Portugal har truffet beslut-ning om, at der kan ske udlevering til strafforfølgning i Indien.Efter det oplyste blev en indisk statsborger arresteret i Portugal i 2002,og de portugisiske myndigheder traf i 2005 beslutning om, at den på-gældende kunne udleveres til Indien.Sagen blev efterfølgende indbragt for Den Europæiske Menneskerettig-hedsdomstol. Domstolen fandt, at det ikke var i strid med Den Europæi-ske Menneskerettighedskonvention, at Portugal udleverede en person tilstrafforfølgning i Indien. Domstolen fandt bl.a., at der ikke var vægtigegrunde til at antage, at der var en reel risiko for, at den pågældende per-son – hvis der skete udlevering – ville blive udsat for tortur eller andenbehandling i strid med konventionen.

2.

Det har i pressen været omtalt, at den pågældende efter udlevering fraPortugal til Indien skulle have været påvirket af et stof (”sandhedsse-rum”) under en afhøring af de indiske myndigheder.Justitsministeriet er bekendt med, at den indiske højesteret i maj 2010 harfastslået, at tvangsmæssig anvendelse af narco-analysis – det vil bl.a. sigebrug af ”sandhedsserum” – ved afhøringer i straffesager er i strid medden indiske forfatning. Afgørelsen er bl.a. begrundet med, at tvangsmæs-sig anvendelse af narco-analysis er en ulovlig krænkelse af den privatefrihed og udgør en grusom, inhuman og nedværdigende behandling. Denindiske højesteret fastslog også, at tvangsmæssig anvendelse af narco-analysis er i strid med den forfatningsmæssige ret til ikke at inkriminereeller vidne mod sig selv.

3.

Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 6. maj 2010 afspørgsmål 933 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har ministerietefter modtagelse af begæringen om udlevering af Niels Holck gennem-gået sagen og nøje overvejet, om betingelserne i udleveringsloven er op-fyldt. Justitsministeriet har i den forbindelse opstillet en række betingel-2
ser for udlevering, som de indiske myndigheder har erklæret at villeoverholde.Justitsministeriet har efter en samlet vurdering af materialet ikke fundet,at der foreligger sådanne omstændigheder, at det kan antages, at der isagen om udlevering af Niels Holck er risiko for tortur eller anden umen-neskelig eller nedværdigende behandling.Det kan i den forbindelse nævnes, at de indiske myndigheder bl.a. harbekræftet, at Niels Holck vil blive behandlet i overensstemmelse medartikel 7, 9 og 10 i FN’s internationale konvention om borgerlige og poli-tiske rettigheder og således bl.a. ikke må underkastes tortur eller grusom,umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Frihedsberø-velsen skal i øvrigt ske under iagttagelse af FN’s minimumsstandarderfor behandling af fanger.De indiske myndigheder har således hermed forpligtet sig til, at NielsHolck ikke udsættes for f.eks. tvangsmæssig anvendelse af ”sandheds-serum” eller anden nedværdigende behandling. I øvrigt har den indiskehøjesteret som nævnt fastslået, at tvangsmæssig anvendelse af ”sand-hedsserum” er i strid med den indiske forfatning.
3