Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. maj 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1739JEE43121
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1061 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1061 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Er det et krav, at danske politibetjente taler dansk med bor-gerne såvel som indbyrdes, når de er ude blandt borgerne?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”I forbindelse med ansættelse på Politiskolen lægges dervægt på, at ansøgeren har gode mundtlige kommunikations-evner og er god til at skrive. Der lægges endvidere vægt på,at ansøgeren med tilfredsstillende resultat kan bestå en rækkeskriftlige prøver, herunder bl.a. to danskprøver og en prøve iengelsk.Rigspolitiet forudsætter således, at danske politibetjente somudgangspunkt både taler og skriver korrekt dansk med bor-gerne. Er der tale om udenlandske borgere eller borgere, dertaler et andet sprog end dansk, forudsætter Rigspolitiet, at po-litibetjentene kommunikerer med de pågældende på engelskeller eventuelt et andet fremmedsprog, hvis både borgeren ogpolitibetjenten behersker dette sprog.I overværelse af borgerne bør politibetjentene som udgangs-punkt kommunikere på dansk eller efter omstændighedernepå et andet sprog, som borgerne forstår. Dog kan situationen,f.eks. særlige operative hensyn, tilsige, at kommunikationenforegår på et sprog, som borgerne ikke forstår.”
2