Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. juni 2010Strafferetskontoret2010-792-1320BRJ40073
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1034 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1034 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Under henvisning til ministerens besvarelse af samråds-spørgsmål AY og AZ, hvad ligger bag princippet om, at derskal gives samtykke fra den unge dømte til enten afsoning ifængsel eller på en sikret institution.”Svar:
Efter straffuldbyrdelseslovens § 78, stk. 2, er udgangspunktet, at dømteunder 18 år, som skal udstå en ubetinget frihedsstraf, anbringes i institu-tioner m.v. uden for Kriminalforsorgen, medmindre afgørende hensyn tilretshåndhævelsen taler imod anbringelse uden for fængsel eller arresthus.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at en sådan anbringelsetypisk sker på en social institution, i familiepleje eller på en af Kriminal-forsorgens pensioner. Det er i praksis meget sjældent, at en ung anbrin-ges til afsoning efter straffuldbyrdelseslovens § 78 på en sikret instituti-on.Anbringelse efter straffuldbyrdelseslovens § 78 betinges af, at den dømteikke begår strafbart forhold, og kan endvidere betinges af, at den dømte iøvrigt overholder fastsatte vilkår, herunder undergiver sig tilsyn af Kri-minalforsorgen.Det følger af § 2 i bekendtgørelse nr. 571 af 5. juli 2002 om anbringelseaf dømte i institution m.v. uden for fængsel eller arresthus, at anbringel-sen forudsætter, at den dømte samtykker heri, medmindre der foreliggersærlige grunde. Når der er tale om en 15-17-årig, skal forældremyndig-hedsindehaveren som udgangspunkt også meddele sit samtykke til an-bringelsen.Afsoning af en idømt fængselsstraf i en social institution eller lignende istedet for i fængsel eller arresthus efter straffuldbyrdelseslovens § 78 ersåledes at betragte som et tilbud til den unge. For at få udbytte af den be-handling, der foregår i institutionen – og for ikke at ødelægge behandlin-gen for de øvrige anbragte – er det en forudsætning, at den unge er ind-forstået med anbringelsen og samarbejder om behandlingen. Endvidereskal den unge være indstillet på at overholde de fastsatte vilkår for an-bringelsen. Såfremt den unge ikke overholder disse vilkår, kan den på-gældende overføres til fængsel eller arresthus.2
Der er i særlige situationer adgang til at fravige bestemmelsen om sam-tykke. Det kan f.eks. være i en situation, hvor socialforvaltningen ogKriminalforsorgen er enige om en plan for anbringelse af en dømt under18 år. Hvis den unges forældre ikke vil give samtykke, eller de ikke kantræffes, kan der ses bort fra det manglende samtykke fra forældrene, hvisden unge skønnes tilstrækkelig moden til selv at vurdere og overskuekonsekvenserne af sit samtykke.
3