Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
25. maj 2010Lovafdelingen2010-792-1317BBO41451
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1015 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1015 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del – bilag 486.”Svar:
I den henvendelse, som omtales i spørgsmålet, redegør en bopælsforæl-der for nogle konkrete problemer i relation til, at der ikke kan fastsættessamvær imod samværsforælderens ønske. Bopælsforælderen anførerbl.a., at samværsforælderen henter børnene uden forudgående aftale, ogat det eneste hun kan gøre er at nægte at udlevere børnene.Justitsministeriet kan oplyse, at det følger af forældreansvarslovens § 19,at barnets forbindelse med begge forældre skal søges bevaret ved, at bar-net har ret til samvær med den forælder, som det ikke har bopæl hos.Begge forældre har ansvaret for, at barnet har samvær. Det er den foræl-der, som barnet ikke har bopæl hos, der kan søge om at få fastsat sam-vær, § 19, stk. 2.Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til forældreansvarsloven(Folketingstidende 2006-07, Tillæg A, s. 4407 ff.), at forældre ikke haren samværspligt. Den forælder, der har barnet boende, har således ikkemulighed for at få samværet fastsat, da der ikke er nogen pligt for denanden forælder til at have samvær med barnet.Det følger dog af § 19, stk. 3, at den forælder, som barnet har bopæl hos,kan anmode statsforvaltningen om at indkalde den anden forælder til etmøde, hvis der ikke eller kun i yderst begrænset omfang er samvær. Un-der et sådan møde kan mulighederne for et fremtidigt samvær drøftes, ogder kan opfordres til, at der indgås en aftale om samvær. Der kan i denforbindelse også ydes børnesagkyndig rådgivning.Statsforvaltningen kan i øvrigt tilbyde forældre og børn børnesagkyndigrådgivning eller konfliktmægling ved uenighed om forældremyndighed,barnets bopæl og samvær, jf. lovens § 32.Efter retsplejeloven kan bestemmelser om udøvelse af samvær fuldbyr-des af fogedretten ved anvendelse af tvangsbøder eller ved umiddelbarmagtanvendelse, jf. § 536. Samvær kan dog ikke gennemtvinges imod ensamværsforælders ønske.2
Justitsministeriet kan herudover oplyse, at forældrenes evne til at samar-bejde er et vigtigt element i forældreansvarsloven og et forhold, der kantillægges betydelig vægt i afgørelser om forældremyndighed, bopæl ogsamvær.En samværsforælders manglende samarbejde eller chikane af bopælsfor-ælderen, f.eks. ved at afhente børnene uden en forudgående aftale medbopælsforælderen, er således et hensyn, som kan indgå i vurderingen afet eventuelt fremtidigt samvær, og som kan tillægges betydning under ensag om forældremyndighed.
3