Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. maj 2010Strafferetskontoret2010-792-1313EHL41011
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1013 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. april 2010.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1013 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del – bilag 484.”Svar:
I den anonymiserede henvendelse, som der henvises til i spørgsmålet,beskriver faderen til en forurettet i en straffesag sine oplevelser i forbin-delse med sagens behandling ved retten. I henvendelsen rejses der bl.a.spørgsmål om håndteringen af forurettedes afgivelse af vidneforklaring,om forsvareren er underlagt etiske regler og om rettens udmåling af straf-fen i sagen, herunder om fuldbyrdelse af betingede straffe.Justitsministeriet finder af principielle årsager ikke at burde udtale sig omkonkrete sager, som er behandlet ved domstolene.Justitsministeriet kan om de rejste spørgsmål dog generelt oplyse, at mi-nisteriet lægger stor vægt på at sikre, at vidner trygt og sikkert kan afgiveforklaring i retten. Der kan i den forbindelse henvises til besvarelsen afsamrådsspørgsmål AM-AO besvaret under samrådet den 8. april 2010.Talepapiret er oversendt til Folketingets Retsudvalg ved besvarelse afRetsudvalgets spørgsmål nr. 895 (Alm. del) den 15. april 2010.Det kan i øvrigt hertil oplyses, at Justitsministeriet har nedsat en arbejds-gruppe, som skal overveje behov og muligheder for yderligere at styrkeindsatsen for at hjælpe og støtte ofre for forbrydelser, herunder om ind-satsen kan gøres endnu bredere og endnu mere sammenhængende.For så vidt angår de advokatetiske regler kan det oplyses, at en advokatefter retsplejelovens § 126, stk. 1, skal udvise en adfærd, der stemmermed god advokatskik. Advokatnævnet, der behandler klager over advo-kater, fastlægger det nærmere indhold af retsplejelovens standard for godadvokatskik og tildeler disciplinære sanktioner i henhold til lovens kapi-tel 15 b.Om betingede domme kan oplyses, at det af straffelovens § 56, stk. 1 og2, fremgår, at en dom kan gøres betinget, hvis retten finder det upåkræ-vet, at straffen kommer til fuldbyrdelse. Efter bestemmelsens stk. 3 be-tinges udsættelsen bl.a. af, at den dømte ikke i prøvetiden begår strafbareforhold.2
Begår den dømte nyt strafbart forhold i prøvetiden, og foretages der in-den dennes udløb rettergangsskridt, hvorved han sigtes for forholdet,fastsætter retten en ubetinget straf eller anden retsfølge for dette forholdog den tidligere pådømte lovovertrædelse, jf. straffelovens § 61, stk. 2.Det følger af samme bestemmelse, at retten, når omstændighederne talerfor det, i stedet bl.a. kan idømme en ubetinget straf alene for det nye for-hold.Det afhænger således af en konkret vurdering, om en betinget dom børfuldbyrdes i forbindelse med, at den tiltalte straffes for et nyt forhold.Ved denne vurdering kan der ifølge den strafferetlige litteratur bl.a. læg-ges vægt på, at den nye lovovertrædelse er af en anden art end den, somgav anledning til den betingede dom, at den nye lovovertrædelse ikke ersærlig grov eller er begået sent i prøvetiden, og at der foreligger oplys-ninger om en stabilisering i tiltaltes personlige forhold.
3