Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
834332_0001.png
834332_0002.png
FinansministerenFolketingets Politisk-Økonomiske Udvalg
Dato: 27. april 2010
Svar på spørgsmål nr. 50 af 12. april 2010 stillet efter ønske fraFrank Aaen.

Spørgsmål:

Da pensionsopsparing, der er foretaget med skattefradrag, skal beskattes vedudbetaling, ønskes en beregning af konsekvenserne af en forskudsskat på 5 pct.på alle private pensionsformuer:Hvor meget vil en sådan forskudsskat indbringe, hvis den betales ultimo2010?Det bedes oplyst, om realværdien af pensionen efter skat vil ændre sig meden sådan forskudsskat?Såfremt der er ændring i realværdien efter skat, bedes der redegjort for årsa-gerne.

Svar:

Pensionsformuen skønnes ultimo 2010 at udgøre ca. 2.600 mia. kr. eller ca. 150pct. af BNP. Groft anslået kan ca. halvdelen af formuen ses som et statsligt aktiv(i form af såkaldte udskudte skatter), fordi formuen først indkomstbeskattes, nårpensionerne udbetales. Dette skatteprovenu giver et betydeligt bidrag til at finan-siere stigningen i de offentlige udgifter i fremtiden som følge af den demografiskeudvikling mv. Bidraget fra de udskudte skatter er indregnet i 2015-planerne, og vilstyrke de offentlige finanser på et tidspunkt, hvor det underliggende pres på finan-serne kan være betydeligt.Den umiddelbare helt kortsigtede virkning af en forskudsskat på 5 pct. af pensi-onsformuen i 2010 skønnes til 130 mia. kr.1Såfremt der er tale om en egentlig forskudsskat, således at skattebetalingen sænkestilsvarende på tidspunktet for pensionsudbetalingerne, er der alene tale om enfremrykning af skatteprovenuet og dermed et lavere skatteprovenu efterfølgende.
1
Opgørelsen omfatter ikke uafdækkede pensionsordninger, herunder bl.a. tjenestemandspensioner og direktørordninger,
hvor der ikke sker en indbetaling til et pensionsinstitut til dækning af et afgivet pensionstilsagn forud for pensionsbegiven-hedens indtræden. Det er uklart, hvorledes uafdækkede pensionsordninger skal håndteres i forbindelse med en forskuds-skat.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Det lavere fremtidige skatteprovenu skyldes, at en stigende andel af den pensions-opsparing, som er beskattet med en forskudsskat på indbetalingstidspunktet,kommer til udbetaling med en tilsvarende lavere beskatning på udbetalingstids-punktet. Forskudsskatten vil samtidigt reducere provenuet fra pensionsafkastskat-ten.Samlet vil en sådan fremrykning af skatteprovenu ikke være udtryk for en styrkelseaf den samlede offentlige økonomi (den finanspolitiske holdbarhed) givet, at fi-nanspolitikken ellers er uændret. Hvis det fremrykkede provenu derimod bruges,så vil den finanspolitiske holdbarhed svækkes, og der vil opstå endnu større un-derskud på lidt længere sigt, end det der aktuelt er udsigt til, jf.Danmarks Konver-gensprogram 2009.For at kunne opretholde et neutralt pensionssystem med udbetalinger af delvistbeskattede beløb, ville det formentlig være nødvendigt fremover administrativt atskulle fremregne de oprindelige skattegrundlag og betalte skatter helt frem til ud-betalingstidspunktet for hver enkelt ordning for at kunne modregne forskudsskat-ten ved udbetalinger.Det vil desuden have afsmittende effekter på beregninger af diverse offentligeydelser til pensionister. Både pensionstillæg, boligydelse mv. bliver i dag beregnetud fra indkomsten før skat (bruttoindkomsten). Hvis der fremover opereres medto beløb, skal der udarbejdes nye beregningsregler. Der er tale om regler, der iforvejen er komplicerede.Det er forudsat, at et frasalg af pensionsaktiver for omkring 130 mia. kr. ikke på-virker aktie- eller obligationskurserne.Hvis der ikke alene er tale om en fremrykning af skattebetalingen, men en ekstrabruttoskat ligesom eksempelvis arbejdsmarkedsbidraget, vil forskudsskatten inde-bære en lavere pensionsformue. Det medfører, at det efterfølgende afkast på pen-sionsformuen og udbetalinger efter skat vil være lavere. Dermed vil realværdienefter skat af pensionen også falde. Som følge af progressionen i indkomstskattesy-stemet vil værdien efter skat falde relativt mest for små pensionsordninger.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen