Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
790219_0001.png
Folketingets Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Minister for ligestillingVed Stranden 81061 København KT 72 26 97 80E [email protected]www.lige.dk27. januar 2010Sagsnr: 2010-0001195
Det Politisk-Økonomiske Udvalg har i brev af 7. januar stillet følgende spørgsmålnr. 33, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille VigsøBagge (SF).
Spørgsmål nr.33:
”Ligestillingsministeren bedes redegøre for i hvor mange tilfælde, der er givet di-spensation fra ligestillingsloven, som ifølge lovændringen gældende fra 1. septem-ber 2009 skal lade en plads stå ledig, hvis det i et offentligt råd eller nævn ikke ermuligt at opstille både en mandlig og en kvindelig kandidat.”
Endeligt svar:
Spørgsmålet må bero på en misforståelse af ligestillingsloven.Det fremgår af Ligestillingslovens § 8, at offentlige udvalg, kommissioner og lig-nende, der er nedsat af en minister til at forberede fastsættelse af regler eller plan-lægning af samfundsmæssig betydning, bør have en ligelig sammensætning afkvinder og mænd.Af lovens § 9 fremgår det, at myndigheder eller organisationer, der skal stille for-slag om et medlem af udvalg m.v. som nævnt i § 8, skal foreslå både en kvinde ogen mand. Bestemmelsen kan fraviges, hvis der foreligger særlige grunde. Myndig-heden eller organisationen skal i så fald samtidig angive begrundelsen herfor jf. lo-vens § 9, stk. 2.En af de ændringer, der trådte i kraft den 1. september 2009 var, at ressortministe-ren, såfremt der ikke indstilles en mand og en kvinde, og dette sker uden særlig be-grundelse, eller såfremt ressortministeren ikke kan acceptere begrundelsen, skal la-de den pågældende plads stå tom jf. lovens § 9, stk. 3.Der er ikke i lovgivningen fastsat en dispensationsmulighed i forhold til disse be-stemmelser.
Venlig hilsen
Inger Støjberg