Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
769081_0001.png
Folketingets Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Minister for ligestillingVed Stranden 81061 København KT 72 26 97 80E [email protected]www.lige.dk
Sagsnr: 2009-0019745
Det Politisk-Økonomiske Udvalg har i brev af 27. oktober 2009 stillet følgendespørgsmål nr.3, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PernilleVigsø Bagge.
Spørgsmål nr.3:
Vil ministeren anerkende sit ansvar for at bære ved til myten om, at der er ligestil-ling i Danmark, når ministeren eksempelvis er citeret for følgende i artiklen ”Mini-ster: Indvandrerkvinder er det største ligestillingsproblem” i Jyllandsposten den 11.oktober 2009: Jeg synes, at venstrefløjen og store dele af den gamle kvindebevæ-gelse svigter, når de undlader at bruge kræfter på de ubekvemme udfordringer.De kigger for meget indad og bruger kræfter på de kvinder, der ligner dem selv,ved at fokusere på bekvemme problemstillinger – som hvorvidt mænd skal have 12ugers øremærket barselsorlov, eller om der skal indføres en kvote på 40 pct. kvin-der i børsnoterede selskaber. De er kun solidariske med dem, der ligner dem selv.De skulle hellere bruge deres energi på at hjælpe de indvandrerkvinder, som virke-lig har behov for støtte til at få ligestilling.”?
Endeligt svar:
Nej, jeg mener ikke, at jeg bærer ved til nogen myte.Traditionelle kønsrollemønstre og kontrol fra miljøet er med til at begrænse mangeindvandrerkvinders og -pigers personlige udfoldelse og muligheder for at deltage iaktiviteter i det offentlige rum.Og så længe der er indvandrerkvinder, der på grund af f.eks. social kontrol, sprog-barrierer, ingen eller begrænset uddannelse eller manglende kontakt til det omgi-vende samfund har vanskeligt ved at få kendskab til og udnytte deres rettigheder ogmuligheder i Danmark, mener jeg, der er brug for særlige ligestillingsinitiativer fornetop dem.
Venlig hilsen
Inger Støjberg