Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
782988_0001.png
782988_0002.png
Folketingets Politisk-Økonomiske udvalgChristiansborg1240 København K
Minister for ligestillingVed Stranden 81061 København KT 72 26 97 80E [email protected]www.lige.dk21. december 2009Sagsnr: 2009-0020940
Det Politisk-Økonomiske udvalg har i brev af 10.december 2009 stillet følgendespørgsmål nr. 25, som hermed besvares.

Spørgsmål 25

”Vil ministeren, i forlængelse af samrådet den 10. december 2009 om PØU alm.del - samrådsspørgsmål A-C og E, sende udvalget den lovede orientering om, hvil-ke erfaringer fra andre EU-lande ministeren vil gøre brug af i forbindelse med etab-leringen af Institut for Menneskerettigheder som uafhængigt ligestillingsorgan ihenhold til ligebehandlingsdirektivet.

Endeligt svar:

I mange andre EU lande undersøges og behandles spørgsmål vedrørende alle dis-kriminationsgrunde ét sted. Således har f.eks. Frankrig, Tyskland, Letland, Neder-landene, Irland og England valgt denne model for arbejdet med ligestilling. Mål-sætningen for institutionerne er at sikre den enkelte borgers rettigheder, at skabesynlighed om rettigheder om diskrimination og at kunne indgå i forskellige sam-fundsmæssige sammenhænge.I Norge oprettede man Likestillings- og Diskrimineringsombudet pr. 1. januar 2006og i Sverige oprettede man i januar 2009 et samlet Diskrimineringsombud ved atlægge de 4 eksisterende ombud sammen. Det fremgår af de forarbejder, der gikforud for beslutningen i Norge og Sverige om at samle behandlingen af alle dis-kriminationsgrunde, at dette er sket for at sikre øget tilgængelighed og synlighed,for at opnå faglig synergi, som sikrer øget kvalitet og forbedret evne til at behandlede forskellige tilfælde af diskrimination på flere forskellige grundlag. Endviderefremhæves det særligt i det svenske forslag, at den større gennemslagskraft et sam-let ombud har, vil virke bedre i forhold til det omgivende samfund (virksomhederog myndigheder), samt at det er vigtigt at markere at alle mennesker har rettighederog at der ikke er et hierarki mellem de forskellige rettigheder.I Danmark har vi allerede sidste år taget samme konsekvens med oprettelsen af Li-gebehandlingsnævnet, hvor alle klagesager, uanset om der er sket forskelsbehand-ling på grund af køn, race, etnicitet, alder handicap eller seksuel orientering mv.,behandles af samme nævn. Tanken med dette var dels at sikre, at evt. dobbelt dis-krimination f.eks. på grund af etnicitet og køn blev tænkt sammen, dels at opnå ensamlet faglighed og ensartet behandling af sagerne.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2