Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
Folketingets Politisk-Økonomiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Minister for ligestillingVed Stranden 81061 København KT 72 26 97 80E [email protected]www.lige.dk
Sagsnr: 2009-0019744
Det Politisk-Økonomiske Udvalg har i brev af 27. oktober 2009 stillet følgendespørgsmål nr. 2, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernil-le Vigsø Bagge (SF).
Spørgsmål nr.2:
Ministeren bedes kommentere artiklen: ”Debat: Prioritering: Det er en sejlivetmyte, at vi har ligestilling i Danmark” i Politiken den 27. september 2009.
Endeligt svar:
Jeg har det grundlæggende synspunkt, at vi stort set har ligestilling i Danmark.Danske kvinder er veluddannede og har den højeste beskæftigelsesfrekvens i Euro-pa. Det er med til at sikre, at langt størstedelen af danske kvinder er økonomiskuafhængige af mænd.At vi i Danmark er nået meget langt med ligestillingen, ændrer dog ikke på, at derfortsat er brug for en aktiv ligestillingspolitik. Man kan ikke hvile på laurbærrene.Derfor har jeg som ligestillingsminister valgt særligt at prioritere følgende fire om-råder: ligestilling for indvandrerkvinder, ligeløn, vold mod kvinder og kvinder i le-delse.Fælles for de fire områder er, at de er komplekse, og derfor ikke kan løses medsimple politiske trylleslag. Den største enkeltårsag til lønforskellen mellem kvinderog mænd er det kønsopdelte arbejdsmarked, og det er et langt sejt træk at påvirkefolks valg af uddannelser og erhverv. En anden vigtig årsag til lønforskellene er,hvilken type af job kvinder og mænd har inden for de samme brancher og virksom-heder. Jeg ser gerne flere kvinder i ledelser, og derfor arbejder jeg bl.a. for, at flerevirksomheder skriver under på Charter for flere kvinder i ledelse.Charteret er et frivilligt men forpligtende samarbejde, og netop frivilligheden ervigtig for mig. Jeg tror på frihed, ikke på tvang. Derfor skal virksomhederne ikketvinges til at overholde en bestemt kvote for kvinder i ledelse og bestyrelser, og po-litikerne skal heller ikke bestemme, hvordan familierne fordeler barslen. Ikke atville diktere, hvordan virksomheder og familier skal opføre sig, forveksles af noglemed ikke at ville arbejde for ligestilling.Det mener jeg ganske simpelt ikke er rigtigt. Vi er nået langt med ligestillingen iDanmark, men vi er ikke nået i mål. Derfor har jeg valgt fire fokusområder, hvorjeg glæder mig til at tage fat på arbejdet.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2