Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
898519_0001.png
898519_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
7. oktober 2010

Besvarelse af spørgsmål 152 alm. del stillet af Politisk-Økonomisk

Udvalg den 9. september 2010 efter ønske fra Frank Aaen (EL)

Spørgsmål:

Hvad kan ministeren oplyse om karakteren af de valutahandler, der fore-går via Danmark, herunder om en andel heraf har forbindelse med skatte-spekulation eller anden form for spekulation?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der oplyser følgende, somjeg kan henholde mig til:”Den måde valuta og valutabaserede finansielle instrumenter handles påkan beskrives ved følgende eksempel:En virksomhed ønsker at sikre et køb af varer i USA til senere levering iDanmark mod ændringer i dollarens kurs overfor danske kroner. Købet erpå 2 mio. US dollar (svarende til ca. 11,5 mio. kr.). Virksomheden hen-vender sig i sit pengeinstitut og indgår en aftale om at købe dollar til enbestemt kurs (kursen på indgåelsesdagen) på den dag, hvor valutaen skalbruges til at betale for varerne med. Det giver en valutahandel på 11,5mio. kr. Imidlertid ønsker pengeinstituttet ikke selv at have valutarisikoenog dækker risikoen med en tilsvarende handel med et andet pengeinstitut.Dette øger omsætningen med nye 11,5 mio. kr.Handelen kan i løbet af dagen og de efterfølgende dage blive handlet vi-dere flere gange sammen med andre tilsvarende handler og medføre enmangedobling af den samlede omsætning, selvom der oprindeligt kun vartale om en egentlig varehandel på 11,5 mio. kr. Hver eneste handel tællersåledes med i omsætningen.På tilsvarende måde kan der opstå valutahandel og afdækning af valuta-kursrisici i forbindelse med handel med værdipapirer.Hvis der var tale om en spekulativ handel, ville den kunne have det sam-me forløb, men det ville kun være den oprindelige handel, der ville kunnebetegnes som spekulativ.Der er Finanstilsynet bekendt ikke oplysninger om, hvor stor en del afomsætningen, der skyldes spekulation i valutakurser, men noget af om-sætningen må tilskrives spekulation. Det vil i øvrigt være meget svært atforetage en præcis skelnen mellem decideret spekulation og egentlig risi-koafdækning. Handlerne er helt ens og adskiller sig kun med hensyn til
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
baggrunden for, at de blev foretaget.Der er heller ikke oplysninger om, hvor stor en andel af valutahandelen,der kan tilskrives skattespekulation. Der vil dog være noget valutahandel,der kan tilskrives skattespekulation fsva. penge, der af skattemæssigeårsager placeres i udenlandske banker.”