Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
7. oktober 2010
Besvarelse af spørgsmål 151 alm. del stillet af Politisk-Økonomisk
Udvalg den 9. september 2010 efter ønske fra Frank Aaen (EL)
Spørgsmål:
Hvad er baggrunden for, at Danmark er verdens 9. største center for valu-tahandel? I svaret bedes oplyst, om det skyldes en lovgivning, der ansesfor særlig gunstig for at lade valutahandel foregå via Danmark.Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der oplyser følgende, somjeg kan henholde mig til:”Finanstilsynet antager, at spørgsmålet er stillet på baggrund af, at Bankof International Settlements i en rapport fra september 2010 angiver, atden gennemsnitlige samlede omsætning af valuta i april måned 2010 iDanmark var 120,5 mia. dollar, svarende til ca. 669 mia. kroner. Det sva-rede til 2,4 pct. at den samlede valutaomsætning i verden. Danmarksmarkedsandel af valutamarkedet er på 15 år steget fra 1,9 pct. til 2,4 pct.og har altid været blandt de største.Der er ikke én enkelt forklaring på Danmarks stilling vedrørende handelmed valuta, men der kan peges på flere mulige faktorer.For det første har Danmark altid været en åben økonomi med store ogvigtige økonomiske relationer til udlandet. Således har Danmark en afverdens største import- og eksportkvoter. Det indebærer en naturlig højomsætning af valuta og valutainstrumenter, da virksomhederne dels øn-sker at dække potentielle valutakursrisici, dels skal købe valuta til at beta-le for indkøbte varer henholdsvis veksle betaling i udenlandsk valuta forsolgte varer.For det andet har vi i Danmark banker, der er relativt store i nordisksammenhæng, og som har valgt at placere en betydelig del af deres han-del med valuta i København. Den tradition har været gældende gennemen årrække. Et veludviklet kapitalmarked, især med et stort og likvidtrealkreditmarked, der har international interesse, har bidraget til positio-nen.Store banker i eurolandene (bl.a. Tyskland) har i øvrigt traditionelt haftderes primære handel med valuta baseret i London. Storbritannien stårsåledes for 37 pct. af den globale omsætning, mens eksempelvis Tysklandblot står for 2,1 pct. Dette forhold bidrager væsentligt til, at ellers storeøkonomier har mindre registeret valutahandel end Danmark.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
Endelig har visse danske banker opbygget særlige kompetencer og effek-tive systemer til at handle valuta. Således har visse banker haft en storstigning i omsætningen af valuta og valutainstrumenter. En del af handlenmed valuta i Danmark kommer i øvrigt fra udenlandske kunder, men derfindes ikke tal for, hvor stor denne andel er.Afslutningsvis kan det oplyses, at på det finansielle område er den danskelovgivning i meget vid udstrækning implementering af EU-direktiver.Der er derfor ikke særlige danske regler, der favoriserer valutahandel.”