Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
776558_0001.png
776558_0002.png
FolketingetDet Politisk-Økonomiske UdvalgLovsekretariatet1218 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. december 2009Statsretskontoret2009-792-1117JHH40096
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 (Alm. del), som Det Poli-tisk-Økonomiske Udvalg har stillet til justitsministeren den 19. november2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 13 fra Det Politisk-Økonomiske Udvalg (Alm. del):

”Hvilke spørgsmål om aktindsigt, der er imødekommet afministerierne de sidste 5 år, ville blive afvist eller begrænset iform af dokumenter, der mere eller mindre undtages fra akt-indsigt, hvis forslagene fra Offentlighedskommissionen gen-nemføres?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at ministeriet ikke er i besiddelse af oplys-ninger om, hvilke begæringer om aktindsigt de øvrige ministerier harimødekommet de seneste 5 år.En besvarelse af spørgsmålet vil således forudsætte, at Justitsministeriet– ud over en manuel gennemgang af ministeriets egne aktindsigtssagerfra de seneste 5 år – indhenter oplysninger fra de øvrige ministerier omsamtlige sager, hvor en begæring om aktindsigt er imødekommet de se-neste 5 år. Da en sådan manuel gennemgang og indhentning af oplysnin-ger samt efterfølgende vurdering af de enkelte sager i forhold til det lov-udkast, der er indeholdt i Offentlighedskommissionens betænkning nr.1510/2009 om offentlighedsloven, vil være særdeles tids- og ressource-krævende, finder Justitsministeriet ikke grundlag herfor.Justitsministeriet kan imidlertid oplyse, at det fremgår af Offentligheds-kommissionens betænkning, at kommissionens lovudkast i vidt omfangviderefører de undtagelsesbestemmelser, der er indeholdt i den gældendeoffentlighedslov, jf. side 24 i den nævnte betænkning.Herudover kan Justitsministeriet oplyse, at Offentlighedskommissionenslovudkast – i lighed med den gældende offentlighedslov – ikke indehol-der en pligt for forvaltningsmyndighederne til at undtage dokumenter ogoplysninger omfattet af de foreslåede undtagelsesbestemmelser fra akt-indsigt. Det vil sige, at der ikke nødvendigvis ville være blevet meddeltafslag på aktindsigt efter kommissionens lovudkast i de aktindsigtssager,som der spørges til, selvom lovudkastet var trådt i kraft på tidspunktet forsagernes behandling.
2