Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
883864_0001.png
883864_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
27. august 2010

Besvarelse af spørgsmål 129 alm. del stillet af Det Politisk-

Økonomiske Udvalg den 29. juli 2010 efter ønske fra René Skau

Björnsson (S).

Spørgsmål:

Vil økonomi- og erhvervsministeren udtømmende gøre rede for, hvordanog med udgangspunkt i hvilket europæisk/nationalt regelgrundlag, detsikres, at der bliver fysisk niveaufrihed/tilgængelighed for personer medet handicap i forbindelse med etableringen af bygninger, terminaler ogandre adgangsveje mellem havneanlæg og færger/skibe?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Byggestyrelsen, der oplyserfølgende, som jeg kan henholde mig til:”Nye bygninger og større om- og tilbygninger i forbindelse med færge-terminaler m.v. er omfattet af Bygningsreglementet 2010 (bekendtgørelsenr. 810 af 28. juni 2010). Det betyder, at fx nye terminalbygninger, toilet-bygninger, billetteringsskure m.v. skal leve op til tilgængelighedskravenei Bygningsreglementet 2010, herunder kravet om niveaufri adgang.Eksisterende bygninger skal opfylde de tilgængelighedskrav, der gjaldt ibygningsreglementet på tidspunktet for bygningens opførelse.Når det drejer sig om nye landgangsbroer og tilsvarende adgangsvejemellem havneanlæg og færger/skibe, er det kommunalbestyrelsen, der ihvert enkelt tilfælde konkret skal vurdere, om adgangsvejen er omfattet afbygningsreglementet og dermed skal leve op til tilgængelighedskravene iBygningsreglementet 2010.Eksisterende landgangsbroer og tilsvarende adgangsveje mellem havne-anlæg og færger/skibe skal – såfremt kommunalbestyrelsen konkret harvurderet, at adgangsvejen er omfattet af reglerne i bygningsreglementet –opfylde de tilgængelighedskrav, der gjaldt i bygningsreglementet på tids-punktet for adgangsvejenes opførelse. Den enkelte operatør kan altidvælge at opgradere eksisterende anlæg, så de opfylder tilgængeligheds-kravene i Bygningsreglementet 2010.Den 6. juli 2010 vedtog Europa-Parlamentet en ny forordning om passa-gerers rettigheder ved sørejser og rejser på indre vandveje. Forordningenindeholder bl.a. ret til særlig gratis assistance til handicappede og bevæ-gelseshæmmede, både i havnene og om bord på skibene. Når Rådet har
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
bekræftet vedtagelsen i Europa-Parlamentet, er forordningen formelt ved-taget. Forordningen træder i kraft to år efter vedtagelsesdatoen. Forord-ningen vil ikke betyde en ændring af bygningsreglementet, idet forord-ningen opstiller en række rettigheder for handicappede og bevægelses-hæmmede passagerer, mens bygningsreglementet opstiller en række til-gængelighedskrav til den fysiske bygning.”