Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
Politisk- og Økonomisk UdvalgChristiansborg1240 København K
Politisk- og Økonomisk UdvalgFejl!Henvisningskilde ikke fundet.har i brev af 28.juni 2010 stillet mig følgende spørgsmål nr. 126 alm. del, som jeg hermed skalbesvare.
Ligestillingsafdelingen5. juli 2010J nr. 2010-Kemin j.nr. 1004-0110/AHM
Med venlig hilsen
Lykke Friis
MINISTER FORLIGESTILLING
Side 2
Spørgsmål nr. 126Vil ministeren redegøre for, hvad der skal til, for at et lovforslag vurderes at haveligestillingsmæssige konsekvenser? Idet der henvises til, at lovforslag som L 222,som har signifikant indflydelse på de strukturer, der knytter sig an til kvinder ogmænds ledighedsmønstre, vurderes at være kønsneutralt, bedes ministeren udrede,hvad ministeren mener ikke er kønsneutral lovgivning.
SvarI Finansministeriets vejledning af maj 2005 om konsekvensanalyser indgår envejledning om ligestillingsvurdering af lovforslag. Samtidig fremgår det, at væsentligekonsekvenser skal beskrives i lovbemærkningerne.For alle lovforslag er det relevant at vurdere hvilke grupper, der vil blive berørt aflovforslaget og på hvilken måde. Lovforslagets konsekvenser for levevilkårene forgrupper af mennesker med hensyn til for eksempel økonomi, sundhed,arbejdsmarkedstilknytning, uddannelse osv. kan meget vel være forskellige forkvinder og mænd. Det kræver viden om mænds og kvinders vilkår og situation på detområde, som loven handler om.Første fase i arbejdet er at undersøge, om der overhovedet er relevantekønsaspekter af et lovforslag. I denne fase er grundlæggende data og statistikafgørende. Men det er mindst lige så afgørende at stille sig selv de rigtige spørgsmål:Hvem er målgruppen for lovforslaget, og kommer lovforslaget til at påvirke hverdagenfor en del/dele af befolkningen? Er der forskel på kvinder og mænds vilkår ogtilværelse på dette område, og hvordan gør det sig gældende (er der forskelligerettigheder, normer, deltagelse mv.)?Hvis svaret på et af spørgsmålene er ”ja”, så er der brug for en ligestillingsvurdering.Det fremgår altså heraf, at kønsneutral lovgivning er lovgivning, der ikke påvirkermænds og kvinders tilværelse og hverdag forskelligt.