Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
894048_0001.png
894048_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-707-00114Den 28. september 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 2. september 2010stillet følgende spørgsmål nr. 946 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål nr. 946 (alm. del)

Vil ministeren oplyse, hvor mange skoler, børnehaver, fritidshjem o.l., derde seneste tre år er lukket pga. jordforurening, som det i juli var tilfældetmed en skolefritidsordning i Herlev Kommune jf. P4 Københavns netudgaveden 10. juli 2010: "Opposition kræver svar om jordforurening"?

Svar

Små børn er særligt udsatte for jordforurening, fordi de under leg er i kon-takt med jord og putter jord i munden. Desuden opholder de sig ofte en heldag i børneinstitutionen. Dette er baggrunden for, at børneinstitutioner formindre børn er et af jordforureningslovens indsatsområder. Udvalget er ijuni i år orienteret om miljøministeriets seneste rapport om børneinstitutio-ner, som viser, at regioner og kommuner gør et stort arbejde for at opsporejordforurening i børneinstitutioner, og at de griber ind, når det er nødvendigt.Regionernes arbejde bygger på et samarbejde med kommunerne om atfinde og oprense muligt forurenede børneinstitutioner. Børneinstitutionerudvælges ud fra en vurdering af, om ejendommens historie og beliggenhedgiver mistanke om, at der kan forekomme forurening.Af regionernes foreløbige indberetninger for 2009 fremgår det, at regionernei 2008 og 2009 har udført 253 undersøgelser på børneinstitutioner. Af dissevar 46 så forurenede, at det kræver oprensning, og i 2009 har regionerneudført 30 oprensninger på børneinstitutioner. De fleste steder har der kunværet tale om indgreb målrettet mod mindre arealer af børneinstitutionernesvarende til de forurenede områder. Ingen af de konstaterede forureningerpå børneinstitutionerne ligger i gruppen af virkeligt alvorlige og akutte foru-reninger. Dette indikerer, at den indsats, der igennem en længere årrækkeer gennemført af regionerne og de tidligere amter, allerede har kortlagt ogfjernet de værste kilder til forurening af børneinstitutioner.Større børn er ikke i så høj grad i kontakt med jord som mindre børn. I for-hold til indeklimaproblemer opholder børnene sig i et mindre tidsrum i enskole eller et fritidshjem. Derfor er skoler og fritidshjem ikke særlige ind-satsområder under lov om forurenet jord, og de midler, der er afsat til regio-nernes indsats mod jordforurening, er ikke tænkt anvendt til oprensning ved
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
disse institutioner. Regionerne kan dog rådgive omkring anvendelsen afforurenede arealer udenfor indsatsområderne.Det kan forekomme, at en kommune selv må gribe ind og afværge eksem-pelvis indeklimaproblemer i den kommunale skole- eller fritidsordning, ellerat flytte institutionen. Jeg har ikke tal for antallet af tilfælde, hvor dette ersket, fordi der ikke sker indberetning herom.
Karen Ellemann/ Claus Torp
2