Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-101-00166Den 28. september 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 1. september 2010stillet følgende spørgsmål nr. 937 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Spørgsmål nr. 937 (alm. del)
Vil ministeren kommentere den kritik af reglerne om farligt gods, som frem-føres i artiklen "Dårlig styring gør farligt gods til en sikkerhedsrisiko" i Kom-munen nr. 16, 2010?Svar
Den nævnte artikel omtaler en række forskellige forhold, hvor det gennem-gående tema for mig at se er transport af farlige stoffer. Der gælder flereforskellige regelsæt for transport af farlige stoffer, alt efter om de transporte-res på landevej eller jernbane eller ad søvejen. Reglerne for vejtransporthører under Justitsministeriet, jernbanetransport reguleres af Transportmi-nisteriet og reglerne for transport til søs af Søfartsstyrelsen.Miljøministeriet har ansvaret for regler om midlertidig opbevaring af farligestoffer under transport. Reglerne om transport er indført i risikobekendtgø-relsen efter anbefaling fra Kulegravningsudvalget, der blev nedsat efter fyr-værkeriulykken i Seest i 2005. Risikobekendtgørelsen er en implementeringaf det såkaldte Sevesodirektiv.Regelsættet for midlertidig opbevaring er meget kompliceret, men jeg erikke enig i, at reglerne og koordineringen af myndighedernes indsats ikke erforsvarlig. Tværtimod har vi i Danmark netop valgt at udstrække Seveso-direktivets krav til også i en vis udstrækning at omfatte opbevaring af farligestoffer under transporten, og miljømyndighederne er pålagt at koordinererisikomyndighedernes arbejde. Miljøstyrelsen har oplyst, at man ikke er be-kendt med, at der er andre medlemsstater i EU end Danmark, der behand-ler disse virksomheder som egentlige risikovirksomheder.Reglerne i risikobekendtgørelsen pålægger en række myndigheder at koor-dinere deres risikoarbejde. De involverede myndigheder er kommunen ellermiljøcenteret, det kommunale redningsberedskab, Arbejdstilsynet og politi-et. Arbejdet omfatter godkendelse af virksomheden og dens foranstaltningertil at forebygge større uheld og til at begrænse skader, hvis der sker uheld.For de største risikovirksomheder tilrettelægger de tillige en ekstern bered-skabsplan, der skal supplere virksomhedens interne beredskab. Miljømyn-digheden koordinerer risikomyndighedernes arbejde.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Vi har dog konstateret, at der er behov for vejledning om myndighederneshåndtering af midlertidig opbevaring af farlige stoffer. Miljøstyrelsen arbejderderfor for tiden med et udkast til en vejledning til brug ved godkendelsen afvirksomheder, der midlertidigt opbevarer farlige stoffer under transport, ogsom kan være omfattet af risikobekendtgørelsen. Miljøstyrelsen forventer atkunne udsende udkastet til høring inden efterårsferien i år.
Karen Ellemann / Anne-Marie Rasmussen
2