Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-01025Den 14. september 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 1. september 2010til justitsministeren (omstillet til miljøministeren 8. september 2010) stilletfølgende spørgsmål nr. 931 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Ida Auken (SF).Spørgsmål nr. 931 (alm. del)
Vil ministeren i forlængelse af sit manglende svar på spørgsmål nr. S 2638oplyse, hvad regeringen vil gøre for at forhindre, at den danske stat risikererat betale en del af regningen for oprydningen efter et alvorligt udslip fraudvinding af olie i danske, færøske eller grønlandske farvande?Svar
By- og Landskabsstyrelsen har oplyst følgende om reglerne for olieforure-ningsberedskabet i Danmark, Grønland og Færøerne:Danmark:Det fremgår af havmiljølovens § 44, at såfremt en ulovlig udtømningeller udledning af olie eller andre stoffer finder sted, og dette medfører ud-gifter til beredskabs- eller bekæmpelsesforanstaltninger, skal sådanne ud-gifter for alle rimelige forholdsregler bæres af platformens ejere. Endviderefremgår det, at forsvarsministeren kan kræve, at der stilles sikkerhed for deovennævnte udgifter.I henhold til bekendtgørelse nr. 395 af 17. juli 1984 om beredskab i tilfældeaf forurening af havet fra visse havanlæg skal der af operatøren ved olie- oggas efterforskning og udvinding udarbejdes en beredskabsplan, der skalgodkendes af Miljøstyrelsen, før off-shore aktiviteter påbegyndes. Udgiftertil spildbekæmpelse påhviler operatøren. I beredskabsplanerne sikrerMiljøstyrelsen, at operatøren har en passende mængde opsamlingsudstyr tilrådighed, og at dette kan mobiliseres indenfor en fastsat maksimalresponstid.Energistyrelsen oplyser, at i forbindelse med tildeling af tilladelser til efter-forskning og indvinding af olie og naturgas i den danske undergrund bliverder foretaget en økonomisk vurdering af de ansøgende selskaber for at sik-re, at selskaberne kan opfylde kravene i undergrundsloven. Af lovens § 5,stk. 3, fremgår det bl.a., at tilladelser alene kan meddeles ansøgere, somhar tilstrækkelig økonomisk baggrund for at kunne påtage sig forpligtelsen.Herudover kan der efter en konkret vurdering af det enkelte selskab blivestillet krav om, at der stilles økonomisk sikkerhed i form af fx modersel-skabsgaranti eller bankgaranti. En tilladelse til efterforskning og indvindingaf kulbrinter meddeles altid til mindst to, og ofte flere, selskaber i forening.De deltagende selskaber hæfter solidarisk.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Færøerne:Færøerne har overtaget ansvaret for havmiljøområdet, hvorfor den danskestat ikke har ansvaret for at foretage bekæmpelse af forurening, herunderolieforurening.I henhold til lagtingslov nr. 59 af 17. maj 2005 om beskyttelse af havmiljøetpåhviler ansvaret for bekæmpelse af olieforurening m.v. i færøske farvande- svarende til den færøske fiskerizone - Færøernes Landsstyre. Det operati-ve ansvar for bekæmpelse og oprydning m.v. er udlagt til Fiskiveiðueftirlitið.Grønland:Det fremgår af den grønlandske råstoflov for Grønland (inatsisartutlov nr. 7af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydningherfor), at den der udøver råstofvirksomhed, er ansvarlig for etablering af etpassende beredskab for bekæmpelse af forurening fra boreplatforme, un-dersøgelser, rørledninger mv., jf. lovens § 53, stk. 2 og kapitel 17. Ansvaretfor at vurdere om beredskabet er tilstrækkeligt påhviler Naalakkersuisutsråstofdirektorat.Det fremgår af samme lovs § 69, at den, der forårsager en forurening, skalerstatte den skade, som forureningen medfører, selv om skaden er hænde-lig. Bestemmelsen fastsætter et objektivt erstatningsansvar for olieforure-ning. Af § 86 ses det endvidere, at komplicerede arbejder forbundet med ensærlig risiko, såsom boringer, nedsænkning af skakter og indsættelse afstoller, godkendes af Naalakkersuisut i hvert enkelt tilfælde inden iværksæt-telse.Råstofvirksomheden kan indregne samfundets eksisterende beredskaber isin beredskabsplanlægning. Det fremgår i denne sammenhæng af § 31, stk.3, jf. stk. 2 og 1, i den danske havmiljølov for Grønland – som gælder udenfor den grønlandske 3-sømile-grænse - at såfremt en ulovlig udtømningeller udledning af olie eller andre stoffer finder sted, og dette påfører myn-dighederne udgifter til olieberedskabs- eller bekæmpelsesforanstaltninger,skal sådanne udgifter for alle rimelige forholdsregler bæres af platformensejere.Den danske havmiljølov for Grønland pålægger således den råstofvirksom-hed, der er ansvarlig for forureningen, at betale for beredskabs- og bekæm-pelsesforanstaltninger.
Karen Ellemann/
Helle Pilsgaard
2