Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
889506_0001.png
889506_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-00998Den 14. september 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 31. august stilletfølgende spørgsmål nr. 924 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål nr. 924 (alm. del)

Vil ministeren tage initiativ til, at kontrollen med drikkevandsforsyningenovergår til staten, og at der samtidigt etableres et centralt beredskab, somkan rykke ud ved forureningshændelser, og som kan opbygge viden og er-faring, så vandværkerne har ét samlet sted at søge hjælp?

Svar

Med kommunalreformen blev myndighedsopgaverne i forhold til vandforsy-ning samlet hos kommunerne. Dermed har kommunerne ansvaret for denoverordnede planlægning af, hvordan kommunens vandforsyning skal væ-re. Det er også kommunerne, der giver tilladelse til indvinding, og fører til-syn med indretningen og driften af vandforsyningsanlæg. Den struktur me-ner jeg, fortsat er den rigtige, lige som jeg har tillid til, at kommunerne førerdet nødvendige tilsyn.I udkast til drikkevandshandlingsplan, som lige har været i høring, sætterMiljøministeriet fokus på både det kommunale tilsyn, på sikkerheden i vand-forsyningerne og på erfaringsopsamling på udvalgte forureningssager.I forhold til det kommunale tilsyn er målet at sikre, at tilsynet udføres på enensartet og systematisk måde. Jeg henviser derudover til mit svar påspørgsmål 923.I forhold til sikkerheden på den enkelte vandforsyning indeholder handlings-planen først og fremmest et initiativ om indførelse af ledelsessystemer påvandforsyningerne. Indførelse af ledelsessystemer betyder, at vandforsy-ningernes drift skal ske på en systematisk måde, så der hele tiden er fokuspå drikkevandskvalitet samt på at holde øje med de steder i forsyningsled-det, der giver risiko for forurening, bl.a. rentvandstankes stand.Derudover vil By- og Landskabsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen fremoversystematisk og årligt udarbejde en erfaringsopsamling om drikkevandsforu-reninger – herunder årsagsanalyse af udvalgte forløb.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Til sidst vil jeg nævne det såkaldte Vandpanel. Panelet er et kontaktforum,som ifølge kommissoriet skal ”drøftehåndtering af konkrete trusler forgrundvands- og vandværksforureninger, samt til koordinering af indsatsenoverfor vandværkerne i tilfælde af, at der opstår akut behov for overvågningeller anden indsats på mange vandværker, for at imødegå en forureningeller mistanke herom”.Vandpanelet består foruden Miljøministeriet af vand-forsyningsbranchen også af KL, Sundhedsstyrelsen og andre. Panelet, derhar eksisteret siden 1997, kan træde sammen akut, hvis der er behov fordet. På panelets næste møde ultimo september skal det drøftes, om der ererfaringer fra de sidste forureningssager, som kan gives videre med henblikpå at forebygge forureninger.Samlet set mener jeg, at der med initiativerne i udkast til drikkevandshand-lingsplan samt med Vandpanelet eksisterer et godt grundlag, som ogsåfremover vil kunne sikre borgerne en god drikkevandskvalitet. I initiativerne iudkast til drikkevandshandlingsplan er der lagt vægt på at forebygge forure-ningshændelser, ved at rette indsatsen mod forsyningerne og kommunerne.Initiativerne underbygger, at viden og erfaring etableres lokalt.
Karen Ellemann/
Helle Pilsgaard
2