Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
895164_0001.png
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
København, 30. september 2010Sagsnr.: 7200Dok.nr.: 140014
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 1. september 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 912 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål 912:

”Vil ministeren redegøre for, hvorfor kvælstofnormen stiger, samt hvordan det hængersammen med målet om at reducere kvælstofudledningen?”

Svar:

Kvælstofnormer for afgrøder beregnes af Plantedirektoratet på baggrund af indstillingfra Normudvalget, der er et fagligt udvalg, nedsat af fødevareministeren.Formandskabet for udvalget varetages af Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, AarhusUniversitet. Ifølge kommissoriet skal Normudvalget indstille den økonomisk optimalekvælstofmængde for hver afgrøde. De indstillede afgrødenormer kan derfor varieremellem årene under hensyntagen til ændringer i produktionsfaktorer f.eks. nye sorter,der enten har et højere udbyttepotentiale, således at kvælstof udnyttes bedre, eller sorter,der har et mindre behov for kvælstof. Ud fra disse normer foretager Plantedirektorateten reduktion efter gældende retningslinjer fastlagt i Vandmiljøplan III og ioverensstemmelse med Aftale om Grøn Vækst af 16. juni 2009, hvor der fra og med2010/11 gennemføres en teknisk ændring, så landbrugsarealer, der udgår til bla. veje,byudvikling m.v. ikke længere kan indgå i den samlede norm-beregning.Derudover er der i Grøn Vækst besluttet en række andre virkemidler, der medvirker tilat reducere kvælstofudledningen. Det gælder bl.a. krav om flere efterafgrøder,dyrkningsfrie randzoner m.v.
Henrik Høegh
/Lars O. Hansen