Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 24. august 2010 stilletmig følgende spørgsmål 906 alm. del, stillet efter ønske fra Ida Auken (SF),som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål 906:
"Vil ministeren redegøre for kommunernes klimatilpasningsindsats?"Svar:
Videncenter for Klimatilpasning har i samarbejde med KL i maj 2010 gennemført enomfattende spørgeskemaundersøgelse i landets kommuner, som giver et overblikover kommunernes klimatilpasningsindsats.Undersøgelsen viser, at de fleste kommuner i disse år lægger mange kræfter i atkunne håndtere de øgede mængder vand, som klimaforandringerne ventes at føremed sig. Strategier, planer og kortlægning er kommunerne også godt i gang med. Påandre områder er indsatsen for klimatilpasning begrænset, og mange kommuner op-lever, at de mangler både viden og værktøjer til at tage beslutninger.Inden for de seneste 5 år har de 73 kommuner, der har svaret på spørgeskemaet, istigende grad oplevet øget nedbør fra ekstremt regnvejr. Hele 81% af kommunerneforventer flere oversvømmelser i fremtiden fra nedbør, mens 65% af kystkommuner-ne forventer flere oversvømmelser fra havet. Derfor peger hovedparten af kommu-nerne på spildevand og planlægning, som de områder, hvor de vil prioritere klimatil-pasning i de kommende år. For at komme fremtidens klimaudfordringer i forkøbet ermange kommuner i fuld gang med at udarbejde strategier og planer for klimatilpas-ning. For de kommuner, der har deltaget i undersøgelsen, indgår klimatilpasning i 4ud af 5 kommuneplaner. 42 % af kommunerne har udarbejdet en særlig klimatilpas-ningsstrategi, der beskriver mål, indsatsområder og midler til at håndtere klimaforan-dringerne. Af de kommuner, der endnu ikke har en strategi, siger to tredjedele (67%),at de vil udarbejde en inden for de kommende år. Det betyder, at rigtig mange kom-muner nu skal til at overveje, hvilke områder deres planer skal fokusere på, og hvadder skal prioriteres.De kommuner, som er i gang, har fokus på at beskytte sig mod øgede mængdervand i form af mere nedbør og stigninger i grundvandsniveau og havspejl. 73% afkommunerne har kortlagt arealer, der er sårbare over for oversvømmelser fra regn-vand, grundvand eller kloak, og 67% af kystkommunerne har kortlagt arealer, der er
16. september 20101002-0173
./.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
sårbare overfor oversvømmelser fra havet. Kommunerne ser klart vand som denstørste klimaudfordring.Resultaterne af undersøgelsen, som også er bilagt, er ligeledes offentliggjort påwww.klimatilpasning,dk.
Med venlig hilsen
Lykke Friis