Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
891889_0001.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
Miljø- og Planlægningsudvalget har i brev af 23. august 2010 stillet mig følgendespørgsmål 903 alm. del, stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S), som jeg hermedskal besvare.

Spørgsmål 903

Vil ministeren oplyse, i hvilket omfang DMI registrerer præcisionen afvejrmeldingerne, så det er muligt at vurdere brugbarheden af vejrmeldingerne iberedskabssammenhæng?

Svar

DMI oplyser, at DMI som led i instituttets kvalitetskontrol løbende sammenholder kva-liteten af de udsendte vejrudsigter (vejrmeldinger) og vejrvarsler med det faktiskevejr. Det gælder udsigter og varsler til såvel offentligheden, forsvaret, den civile luft-fart som til beredskaberne.DMI registrerer bl.a. prognosekvaliteten for temperaturen, der erfaringsmæssigt kananvendes som mål for kvaliteten af den samlede udsigt. DMI’s opgørelse viser, at in-stituttet kan forudsige temperaturen første dag i udsigterne i 97% af tilfældene indenfor et interval på +/- 2 grader. På tredje dag rammer DMI temperaturen i 87% af til-fældene og på femte dag i 75%. Faldet i træfsikkerhed er forventeligt på længere ud-sigter.Tilsvarende opgørelser foretages i forhold til DMI’s varslinger af farligt vejr, jf. besva-relsen af spørgsmål 904.Både DMI’s almindelige vejrudsigt og vejrvarsler anvendes i beredskabsmæssigesammenhænge. Med henblik på at tilpasse DMI’s betjening af Rigspolitiet og Bered-skabsstyrelsen til de præcise beredskabsmæssige behov er procedurerne for hvor-når og hvordan der varsles om farligt vejr fastsat i en myndighedsaftale mellem DMI,Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen. Der afholdes et årligt møde mellem parternehvor bl.a. kvaliteten af det foregående års varsling og behovet for eventuelle justerin-ger af procedurerne drøftes.
Med venlig hilsen
Lykke Friis