Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
887375_0001.png
887375_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-00940Den 7. september 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 11. august 2010stillet følgende spørgsmål nr. 885 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål nr. 885 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvilke almindelige danske naturtyper og artersamt hvilke rødlistede arter, som omfattes af det aktuelle forslag til revideretnationalt naturovervågningsprogram?

Svar

Spørgsmålet har været forelagt By- og Landskabsstyrelsen, der har oplystfølgende:Forslag til revideret naturovervågningsprogram tager udgangspunkt i habi-tat- og fuglebeskyttelsesdirektivernes krav til overvågning, og til habitatdi-rektivets specifikke definitioner af naturtyperne. Disse definitioner er lidt an-derledes end de danske, men dækker samlet set over de samme naturty-per. F.eks. er beskyttede danske overdrev samlebegreb for 3 habitat-græsvegetationstyper og en klit-type.Data er opgjort således, at man efterfølgende kan sammenfatte de detalje-rede habitat-data til data, som beskriver de almindelige danske naturtyper.Det betyder, at strandenge, heder, overdrev, klitter og moser er overvågedei det foreslåede program. Desuden forventes de ferske enge at være delvistdækket af levestedsovervågningen af de mange engfugle. Søer, vandløb ogmarine naturtyper dækkes af vand-delprogrammerne, og skovene overvå-ges delvist i naturovervågningsprogrammet og delvist gennem den nationa-le skovkortlægning. Endelig foreslås det såkaldte små-biotopprogram fast-holdt, idet programmet beskriver udviklingen af både den beskyttede dan-ske natur og den ikke-beskyttede natur i landbrugslandet.Hvad angår arterne, er der ligeledes taget udgangspunkt i de arter, der erpå direktivernes bilag, som både dækker arter, der er truede og hvor Dan-mark har et særligt ansvar, fordi mere end 20 % af artens bestand opholdersig i Danmark. Desuden registreres alle de plantearter, som findes på natur-typernes overvågningsstationer, ligesom enkeltfund af særlige arter regi-streres i felten. I skoven registreres dog særligt sårbare indikator-arter. En
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
række almindelige og jagtbare arter indgår ikke i overvågningsprogrammet,idet data indsamles via registreringerne i administrationen af vildtforvalt-ningsloven.Mange af de overvågede arter er rødlistede, men der kan ikke laves et sy-stematisk og repræsentativt overvågningsprogram af de mange og megetsjældne rødlistede arter, som enten forefindes på helt unikke steder ellerhvis levesteder ofte ikke er kendte.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2