Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
886824_0001.png
886824_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. mst-706-00119Den 3. september 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 10. august 2010stillet følgende spørgsmål nr. 881 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Villum Christensen (LA).

Spørgsmål 881

Kan ministeren bekræfte, at renovation i ejerlejligheds- ellerandelsboligforeninger, der har virksomheder som medlemmer, og hvorvirksomhederne ikke har husholdningsaffald, der belaster ejendommenesfælles affaldsordninger, men hvor virksomhederne selv bortskaffer affald ioverensstemmelse med reglerne om erhvervsaffald, ikke er en fællesudgift,der kan pålægges virksomhederne?

Svar

Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at besvare spørgsmålet, og Miljøstyrelsenhar indhentet bidrag fra Erhvervs- og Byggestyrelsen.Erhvervs- og Byggestyrelsen har oplyst, at det ikke fremgår af hverken ejer-lejligheds- eller andelsboligloven samt de gældende normalvedtægter, hvadder skal betragtes som fællesudgifter. Det er således op til den enkelte for-ening at regulere spørgsmålet om betaling af renovationsafgiften.Miljøstyrelsen har oplyst, at efter de nye affaldsregler er både husholdningerog virksomheder forpligtet til at betale for driften og administrationen af deaffaldsordninger, som kommunen stiller til rådighed. Ingen husholdningereller virksomheder bør dog betale to gange for den samme ydelse. En virk-somhed, som ejer en lejlighed i en ejerlejlighedsforening eller andelsfor-ening, betaler efter de nye affaldsregler særskilt erhvervsaffaldsgebyr fordet affald, som virksomheden frembringer, og den bør derfor ikke bidrage tilbetaling af ejendommens husholdningsaffaldsgebyr.Efter Miljøstyrelsens vurdering indebærer de nye affaldsregler, at ejerlejlig-hedsforeninger ikke bør lade omkostningerne til betaling af ejendommensaffaldsgebyr indgå i det almindelige fordelingstal for fællesudgifter, hvis derogså er virksomheder i ejendommen. Tilsvarende bør andelsforeninger ikkelade omkostningerne til betaling af ejendommens affaldsgebyr indgå i bolig-afgiften, hvis der er virksomheder i ejendommen. Hvis der er virksomheder,som ejer lejligheder i foreningen, bør ejerlejlighedsforeningen eller andels-foreningen fastsætte et særligt renovationsfordelingstal eller på anden vis
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
fordele betalingen af husholdningsaffaldsgebyret mellem ejendommenshusholdninger.Miljøstyrelsen vil tage initiativ til at informere andels- og ejerlejlighedsfor-eninger om de nye regler.
Karen Ellemann/ Anne-Marie Rasmussen
2