Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
891634_0001.png
891634_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-106-00800Den 17. september 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 20. juli 2010spørgsmål nr. 866 (alm. del), som er besvaret ved foreløbigt svar af 12. au-gust 2010. Spørgsmålet besvares hermed endeligt.

Spørgsmål nr. 866 (alm. del)

Vil ministeren oplyse om der som en del af de retlige sanktioner over forlandmænd, der i 2010 har været skyld i gylleudslip, kan forventes at blivestillet krav om finansiering af genopretning af skader på natur og vandmiljø?

Svar

Miljøstyrelsen har som tilsynstema for 2010 fokus på gylleudslip, som kom-munerne er blevet bedt om at registrere og indberette antallet af. Kommu-nerne er som led heri blevet bedt om også at indberette, hvilke sanktionerder er taget i brug ved registrerede gylleudslip. Indberetningsfristen er 1.april 2011. En foreløbig opgørelse af de modtagne indberetninger viser, atde anvendte sanktioner varierer, men at de fleste gylleudslip anmeldes tilpolitiet og/eller, at der meddeles påbud til landmanden om forureningsbe-grænsende foranstaltninger.Der skal i den forbindelse peges på, at kommunerne efter såvel miljøbeskyt-telsesloven som husdyrgodkendelsesloven kan påbyde gylleudslip standsetog forurening fra gylleudslippet nedbragt. Påbud om afhjælpning kræver, atforureningen er ulovlig og skyldes den ansvarliges fejl eller forsømmelser.Enhver omkostning, som en landmand måtte have til at opfylde et sådantpåbud, skal bæres af landmanden selv. Kommunen har endvidere i vissetilfælde ret eller pligt til at foretage en selvhjælpshandling for den ansvarli-ges regning.Drejer det sig om en særlig omfattende skade på miljøet som følge af gylle-udslippet, giver miljøskadeloven mulighed for særlige indgreb.Miljøskadeloven tager udgangspunkt i forureneren betaler princippet ogindeholder således regler, der gør den, der er ansvarlig for en miljøskade,pligtig at afhjælpe skaden og afholde alle omkostninger hertil. Den ansvarli-ge for en miljøskade, er den ansvarlige for driften, og det vil i tilfælde af gyl-leudslip sige landmanden, uanset hvordan skaden er indtruffet. Hvis ud-strømningen af gylle er omfattende nok til at udløse en decideret miljøska-de, er landmanden således pligtig at afhjælpe skaden, uanset om udstrøm-ningen skyldes en fabrikationsfejl ved gyllebeholderen eller en betjenings-fejl.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Landmandens pligt til afhjælpning gælder dog ikke, hvis han kan godtgøre,at skaden er forvoldt af tredjemand (hærværk) og er indtrådt til trods for, atpassende sikkerhedsforanstaltninger var truffet af landmanden.Det er kommunen, der skal afgøre, om skaden som følge af et gylleudslipkan kvalificeres som en miljøskade. Miljøstyrelsen har til brug for kommu-nens afgørelse af, om en skade kan siges at udgøre en miljøskade, udstedten vejledning om miljøskadebegrebet (Miljøstyrelsens Vejledning nr. 4,2008).Miljøstyrelsen er ikke bekendt med, at kommuner indtil videre har truffetafgørelse om, at en miljøskade er indtrådt. Miljøstyrelsen har i foråret 2009bedt kommuner og miljøcentre om løbende at indsende afgørelser omspørgsmålet. Miljøstyrelsen har ikke modtaget nogle afgørelser om en ind-trådt miljøskade. Endvidere er der nedsat et overvågningsudvalg, hvis for-mål er at afgive rapport til miljøministeren om erfaringer med miljøskadelov-givningen samt rådgive om eventuelle forbedringer af reglerne. Overvåg-ningsudvalget er i færd med at gennemføre en spørgeskemaundersøgelseved samtlige tilsynsmyndigheder og herunder kommunerne om anvendelseaf miljøskadeloven.Ved siden af den offentligretlige regulering af gylleudslip ved påbud og mil-jøskadereglerne, gælder dansk rets almindelige erstatningsregler. Yderlige-re indeholder miljøskadeerstatningsloven regler om et objektivt erstatnings-ansvar for tab som følge af en indtrådt forurening for visse særligt farligeeller forurenende virksomheder, herunder ejendomme med en samlet op-bevaringskapacitet for flydende husdyrgødning på 3.750 kubikmeter.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2