Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
877969_0001.png
877969_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-101-01615Den 28. juli 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har den 1. juli 2010 stillet føl-gende spørgsmål nr. 847 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).

Spørgsmål nr. 847

Vallensbæk Kommune vil udarbejde en temalokalplanen, der skal regulereog ensrette hegns- og særligt forhaveforhold i hele kommunen således, athegn langs alle gader, veje og stier samt hegn mod pladser og grønnefællesarealer kun må være levende hegn, og at ubebyggede arealer indenfor 3 meter fra vej kun må belægges med 50 pct. fliser, søsten, asfalt,beton, klinker, skærver, sten eller andre materialer, der ikke bidrager til etbeplantet helhedsindtryk. Vil ministeren redegøre for, om sådannebestemmelser er i overensstemmelse med intensionerne i planlovensformålsbestemmelse, og hvorvidt planlovens §15, stk. 2, nr. 9, hjemler sårelativt stort et indgreb i den private ejendomsret?Vil ministeren redegøre for, om hun er bekendt med andre lokalplaner, hvoren kommunalbestyrelse har besluttet at lade en hel kommune omfatte af såvidtgående regler som dem i Vallensbæk Kommune?

Svar

I forhold til den konkrete sag skal jeg først slå fast, at det er kommunerne,der har det fulde ansvar for lokalplanlægningen. Hverken Miljøministerieteller By- og Landskabsstyrelsens miljøcentre, som i øvrigt har kompetencentil at fremsætte indsigelser mod lokalplanforslag på Miljøministeriets vegne,kan eller skal afgøre, om Vallensbæk Kommunes lokalplanforslag harhjemmel i planloven. En eventuel klagesag over lokalplanens lovlighed af-gøres af Naturklagenævnet.I forhold til det generelle er der i henhold til planloven intet i vejen for, at enkommune udarbejder temalokalplaner, hvori der fastlægges bestemmelserud fra særlige æstetiske hensyn, f.eks. ønsket om et grønt helhedsindtryk iet konkret område. Planlovens § 15, stk. 2, nr. 9, giver mulighed for, at lo-kalplaner kan bestemme udformning, anvendelse og vedligeholdelse afubebyggede arealer, herunder hegnsforhold, terrænforhold og beplant-ningsforhold.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
I forhold til om en kommune i en lokalplan kan fastsætte enslydende be-stemmelser om hegnsforhold og indretning af forhaver for en hel kommune,oplyser By- og Landskabsstyrelsen, at styrelsen ikke er bekendt med, at deter sket før, og styrelsen har heller ikke kendskab til konkrete afgørelser omsådanne forhold. Om en konkret lokalplan har den fornødne hjemmel i plan-loven er et retligt spørgsmål, som vil kunne prøves ved klage til Naturklage-nævnet.
Karen Ellemann
/ Kenneth Bo Jørgensen
2