Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
876742_0001.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-109-00355Den 19. juli 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 20. juni stillet føl-gende spørgsmål 844 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål 844

I artiklen "Inuit formand: "Grønland kan ikke overskue olieefterforskning" fraIngeniøren den 17. juni 2010 refereres ministeren for under mødet med dearktiske miljøministre for nylig at have gjort det klart, at råstofudvinding ikkeer hendes område, men hører ind under Råstofdirektoratet. Mener ministe-ren at denne udtalelse er i overensstemmelse med ministerens pressemed-delelse fra den 11. juni 2010: ”Miljøministre tager ansvar for miljøet i Arktis",hvor det bl.a. refereres, at de arktiske miljøministre har givet hinandenhåndslag på, at det sårbare havmiljø i Arktis skal beskyttes mod den øgedeskibsfart og råstofudvinding, som stiger i takt med, at havisen smelter?

Svar

Jeg mener, vi med resultatet af miljøministermødet har taget et væsentligtskridt i forhold til beskyttelse af det arktiske havmiljø. Baggrunden for mininvitation til de arktiske miljøministre og fokus for mødet i Ilulissat handledeom udfordringerne og udviklingsmulighederne for miljø- og naturbeskyttelsei Arktis. Fokus var også på diskussion af konkrete tiltag til udvikling af rele-vante skridt i begrænsningen af natur- og miljøpåvirkningen fra skibsfarten,samt den stigende olie og råstofudvinding som klimaændringer giver mulig-hed for, når havisen smelter.På grund af oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf blev prøveboringerne iGrønland naturligt nok også diskuteret blandt ministrene. For så vidt angårresultatet af disse drøftelser, kan jeg henvise til svaret på spørgsmål 843.Grønlands Selvstyre har hjemtaget kompetencen for Råstofområdet i Grøn-land, herunder også olieudvinding uden for 3-sømilegrænsen, og i forbin-delse med den grønlandske råstoflov er der nedsat en grønlandskbered-skabskomité, som består af grønlandske myndigheder, herunder Råstofdi-rektoratet, Politi, Sundhedsministerium, Brandvæsen og Grønlands Selvsty-res pressefolk, samt Grønnedal (Forsvaret) og en repræsentant fra CairnEnergy.Rettighedshaveren for olieboringer er pålagt at foretage oprydningefter oliekatastrofer. Råstofdirektoratet har endvidere pålagt rettighedshave-ren at etablere en fond med midler til beredskab ved en eventuel oliekata-strofe.
Karen Ellemann/Anne-Marie Rasmussen
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk