Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del
Offentligt
870754_0001.png
870754_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-700-00027Den 28. juni 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 16. juni 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 811 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 811 (alm. del)

Kan ministeren oplyse, hvilke OECD anlæg som vil kunne modtage detaustralske affald og destruere det uden eller med lavere emission af klore-rede biprodukter end Kommunekemi?

Svar

De australske miljømyndigheder har undersøgt muligheden for at HCB af-faldet kunne behandles af andre OECD lande i overensstemmelse medBasel-konventionens retningslinjer for behandling af HCB affald.Japan har en farlig affalds industri, der er tilpasset det japanske marked ogtil at håndtere de nationale affaldsmængder. Det vil sige, at den japanskekapacitet er begrænset i forhold til mængden af klorholdigt affald, som vilkunne håndteres. Orica har oplyst til de australske miljømyndigheder, at degentagne gange er blevet rådgivet af Japan om, at der ikke er overskuds-kapacitet til modtagelse af klorholdigt affald.På baggrund af omfattende undersøgelser af alternative asiatiske behand-lingsmuligheder for HCB-affaldet, har Orica oplyst til de australske miljø-myndigheder, at der ikke kunne findes højtemperaturs forbrændingsanlæg iet I-land i regionen, som kunne modtage HCB-affaldet.Muligheden for at sende affaldet til USA er også blevet vurderet. USA erikke part til Basel-konventionen, og Australien kan derfor ikke eksporterefarligt affald til USA, medmindre der indgås en bilateral aftale landene imel-lem. Det er dog meget usikkert, om en sådan bilateral aftale overhovedetville kunne indgås, da USA sætter som krav for en sådan aftale, at deroverhovedet ikke er andre steder i verden, at affaldet vil kunne behandles.I Tyskland er der umiddelbart 2 egnede faciliteter. Den ene er i Nordrhein-Westfalen og er den, som Orica i 2006 første gang forsøgte at få tilladelsetil at eksportere affaldet til. Orica ønsker ikke længere at bruge dette anlæg,idet det vil medføre landetransport af affaldet, hvilket Orica gerne vil undgå.Den anden er i Slesvig Holstein, hvor en mindre del af HCB affaldet er plan-lagt eksporteret til.Anlæg i resten af EU er ikke blevet undersøgt i denne sammenhæng.
Karen Ellemann/ Anne-Marie RasmussenMiljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
2